Етичната комисия на БЛС разглежда поведението на уволнените лекари от Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/8149130 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Eтичната комисия на БЛС ще разглежда поведението на уволнените лекари от КОЦ-Русе, съобщиха от местната Община. Преди броени дни това съобщи и управителят на Комплексния онкологичен център в дунавския град д-р Камен Кожухаров.

На 21 януари в Община Русе е била получена жалба от граждани, с искане за извършване на проверка в КОЦ- Русе. Жалбата е до кмета на Община Русе, Председателя на Общински съвет – Русе, Районна колегия на Български лекарски съюз – Русе, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към МЗ София, с копие до управителя на КОЦ-Русе, Директора на РЗИ – Русе, Районна прокуратура – Русе. В жалбата се настоява за спазване на правилата, предвидени в Кодекса за професионална етика на лекарите в България и за търсене на отговорност за уронване на честта и достойнството на жалбоподателите.

Седмица по-късно, на 29 януари е постъпила жалба от граждани с искане за колективен прием, относно освобождаването на д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев. Заявлението е до Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Общински съвет – Русе. Писмото е било препратено по компетентност до Районна колегия на Български лекарски съюз – Русе. Община Русе ще разгледа изпратените жалби, след като Районната колегия на Български лекарски съюз – Русе се произнесе по тях.

На 4 февруари ресорният заместник-кмет по "Хуманитарни дейности" Енчо Енчев, се срещнал с представители на защитниците на д-р Генова и д-р Станев и им заявил ясно, че най-важно за всички е пациентите да имат достъп до качествена медицинска услуга и да нямат оплаквания. Защо се е стигнало до освобождаване по взаимно съгласие, знаят медиците и директорът на болницата, който е техен работодател, от Община Русе никой не е присъствал на такъв разговор, уточнил Енчев. Компетентният орган, който ще вземе решение по казуса е етичната комисия на Български лекарски съюз – Русе, като всички документи по въпроса, депозирани в Община Русе, са препратени до Етичната комисия за произнасяне по компетенция.

Пред КОЦ са се състояли и два протеста – на защитници и на недоброжелатели на двамата напуснали доктори. Едните са настоявали за връщането им на работа, а другите за справедливо наказание на лекарите.

„Имаше жалба за грубо държане към пациенти на д-р Екатерина Генова и колегата й, д-р Людмил Станев. Дори и колегите им от Онкодиспансера вече не искаха да работят с тях, карали са се. Затова аз предложих и на двамата просто да се разделим по човешки. Те напуснаха по взаимно съгласие и от 28 януари вече не са на работа при нас“, обясни преди дни д-р Кожухаров. Според управителя, става дума за грубо отношение на лекарите към пациенти, към техни близки, към които д-р Генова и д-р Станев се обръщали дори с неприлични думи. Според него д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев са много добри специалисти, изключително начетени, но все пак, в основата си остава отношението към човека. Двамата лекари са се занимавали с медицинска онкология, отговаряли са за лекарствената терапия. Те са изписвали лекарствата и схемите за лечение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание