Намалиха присъдата за убийството на 18-годишния Алекс от Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/8151714 www.24chasa.bg
Валентин Маринов СНИМКИ: Архив

Вместо 20, циганинът Валентин Маринов ще излежава едва 4 години

Със свое решение Великотърновският апелативен съд измени намали присъдата, издадена от Окръжен съд – Русе на циганина Валентин Маринов за убийството на 18-годишния Алекс от гр. Бяла), като преквалифицира деянието на подсъдимия и намали наложеното му наказание, съобщи Темида. На 14 ноември 2018 г. Окръжен съд – Русе призна подсъдимия Валентин Маринов за виновен в това, че на 8 юли 2017 г., в град Бяла, умишлено е умъртвил 18-годишния Алекс Ангелов, по хулигански подбуди и смъртта настъпила на 15 юли 2017 г. в УМБАЛ – Русе АД. На основание чл. 116 ал. 1, т. 11, пр. 1 вр. чл. 115, като убийство по хулигански подбуди, първоинстанционният съд го осъди на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Обвиняемият бе осъден и да заплати по 100 000 лева на гражданските ищци - родителите на пострадалия, като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди в резултат от престъплението. Сега той ще излежава едва 4 години.

На основание въззивна жалба от защитника на подсъдимия, в Апелативен съд – Велико Търново е било образувано дело, по което въззивният съд е постановил решение на 4 юни 2019 г. Срещу същото са били подадени касационен протест и жалби от частните обвинители, на основание на което делото е било изпратено във ВКС. Със свое решение, Върховният касационен съд е отменил решението и е върнал делото за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд – Велико Търново. На това основание във ВТАС е било образувано ново дело, като съгласно дадените от ВКС указания, по делото е била назначена комплексна допълнителна съдебно-медицинска експертиза с участието на съдебни медици и физик. Делото е било разгледано в открито съдебно заседание на 9 декември 2019 г. и обявено за решаване.

Алекс от Бяла
Алекс от Бяла

Съставът на ВТАС намира, че изложените в жалбата на защитника на подсъдимия срещу присъдата на ОС-Русе възражения са частично основателни. Изложените от защитата доводи, че подсъдимият е действал при неизбежна отбрана по смисъла на чл. 12 от НК, въззивният съд счита за лишени от основание, но намира за основателни доводите, че първоинстанционният съд неправилно е квалифицирал деянието на подсъдимия като престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 11. пр. 1 вр. чл. 115 от НК, вместо в такова по чл. 124 от НК - причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Според установената фактическа обстановка, действията на подсъдимия Валентин Маринов - замахването му да нанесе удар на пострадалия Ангелов и последвалия удар по лицето на пострадалия, са поставили началото на причинно-следствен процес, при който пострадалият се е отдръпнал, за да се предпази, залитнал е и в резултат на това залитане, в комбинация с ударното въздействие и състоянието на алкохолно опиване, в което се е намирал, е загубил равновесие и паднал на земята, ударил си е главата в бетонните плочки и е получил тежка черепно-мозъчна травма, която е довела до настъпването на смъртта му. Според въззивния съд, ОС-Русе правилно е приел, че са налице обективните признаци на основния състав на престъплението „убийство” по чл.115 от НК, но неправилно е приел, че са налице и субективните признаци на това престъпление.

Въззивният съд приема, че наличие на умисъл от страна на подсъдимия е налице само по отношение на първия непосредствен обществено опасен резултат от деянието - нанесения удар с юмрук в лицето, а именно – причинената на Алекс А. лека телесна повреда по смисъла на чл. 130 от НК, тъй като убиецът със сигурност е съзнавал, че нанасянето на удар на друго лице е общественоопасно деяние, както и че в резултат на този удар със сигурност ще причини на пострадалия болка и страдание, от което може да се заключи и че е искал настъпването на този резултат.

По отношение на втория и третия общественоопасни резултати – причинената тежка черепно-мозъчна травма и последвалата смърт на жертвата, съставът на ВТАС намира, че са настъпили в следствие на залитането на пострадалия при опита му да се предпази от удара на подсъдимия в комбинация с ударното въздействие, като за загубата на равновесие е допринесло и алкохолното опиване на пострадалия. Според събраните по делото доказателства, нанесеният от подсъдимия удар с юмрук е бил слаб или с умерена сила, което изключва възможността загубата на равновесие да е причинена само от ударното въздействие, а се дължи на комплекс от причини. Подсъдимият не е можел да знае точната степен на алкохолно опиване на жертвата, нито бил предполагал, че евентуална реакция на последния в опит да се предпази ще доведе непременно до неговото падане, като се има предвид, че малко преди това Алекс Ангелов е избегнал по същия начин опит за удар от друго от присъствалите лица, на което в последствие сам е нанесъл удар, смятат апелативните магистрати. По този начин, убиецът на Алекс ще прекара зад решетките едва 3 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите