Лекар с двойно гражданство влиза в затвора за принуда и заплаха

https://www.24chasa.bg/region/article/8157618 www.24chasa.bg
СНИМКА: СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Подсъдим с двойно гражданство бе осъден на 4 години лишаване от свобода при общ режим и 1000 лева глоба от Варненския районен съд, съобщиха от прокуратурата.

Наказанието ще изтърпи 37-годишният гражданин на Кралство Йордания Камал А. Той е български гражданин с гражданство и на Кралство Йордания.

Обвинителният акт, с който подсъдимият, е предаден на съд, е изготвен от Софийската районна прокуратура. Заради факта, че всички свидетели са от Варна, ВКС е изпратил делото за разглеждане на Варненския районен съд.

Днес състав на съда, е признал за виновен Камал А. за принуда на съпругата си да му прехвърли правото на собственост върху неин собствен недвижим имот. Престъплението е извършено със заплахи, че няма да й позволи да има родителски контакти и да вижда тригодишните им близначки.

Подсъдимият, който е лекар по професия, принудил съпругата си противно на волята й да остави двете им дъщери в Йордания, където живеят родителите му, като за това употребил заплашване.

Третото обвинение срещу йорданеца е по член 142а, ал. 1 от НК за противозаконно лишаване от свобода на съпругата си. Всички престъпления са били извършени в Кралство Йордания, където той примамил жената си и децата им да отидат на гости на родителите му. Там мъжът бързо променил отношението към съпругата си, грубо и обидно с нея се държали и родителите му, въпреки че майка му е българка.

И привличането към наказателна отговорност на Камал А., и постановяването на ефективната присъда от 4 години затвор са в отсъствието му, въпреки молбата за екстрадиция до Йордания.

Съдът в Аман се позовал на липсата на договор или споразумение между Хашемитското кралство Йордания и Република България за екстрадирането на престъпници. От приложените съдебни актове на йорданския съд не се установява местоживеенето на издирвания Камал А.

Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Смолян преди минути. Министър-председателят спомена това в задочния си отговор на критиките на държавния глава: "Сутринта му се обадих да му изкажа съболезнования в чисто човешки план

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите