Грипната ваканция за учениците в Русенско приключи

https://www.24chasa.bg/region/article/8161885 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Отменя се епидемичната обстановка в общините Луковит, Априлци и Летница

Обявената едноседмична грипна ваканция с превантивна цел за учениците в област Русе приключи и на 10 февруари /понеделник/ в училищата в региона ще има редовни занятия. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова, след състояло се днес заседание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Тя обясни, че заболеваемостта е намаляла два пъти през последните четири дни в сравнение с предходната седмица.

Д-р Николова каза, че предепидемичната обстановка остава, като регионалното оперативно бюро ще заседава на 10 февруари /понеделник/.

Отменя се епидемичната обстановка в общините Луковит, Априлци и Летница, считано от 10 февруари /понеделник/, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

От там посочват, че е спаднала заболеваемостта от остри респираторни заболявания /ОРЗ/ и грип в тези общини по данни на общопрактикуващите лекари. От изследваните за вирусологична диагностика 8 броя проби от област Ловеч се доказа само една положителна за Грипен вирус А(Н1N1) и една положителна за Грипен вирус А(Н3N2). При останалите шест не се доказва Грипен вирус.

Все още е високо нивото на заболеваемостта в областния град Ловеч - около 280 на 10 хиляди за седмица, без да надвишава епидемичното. За пет от общините нивото варира между 100 и 200 на 10 хиляди население - Априлци, Луковит, Летница, Троян и Тетевен, което е обичайна заболяемост за сезона. В две от общините - Ябланица и Угърчин заболяемостта от Грип и ОРЗ е ниска.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание