Общинският съвет: Спрете терора на кариерите за инертни материали над Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/8162184 www.24chasa.bg
Взривовете на кариерата в Първенец се усещат и чуват в Пловдив.

Общинският съвет в Пловдив ще приеме във вторник изключително остра декларация срещу кариерите за добив на инертни материали от Родопската яка. Местният парламент ще протестира срещу инвестиционното намерение за отпускане на концесията в село Първенец, както и срещу удължаването на концесията в Белащица. „Настояваме институциите да заемат страната на гражданите и този терор над населението на Родопската яка и община Пловдив да бъде прекратен“, пише в декларацията.
Проектът е подписан от лидерите на всички групи - ГЕРБ, БСП, Кауза Пловдив, Съюз за Пловдив, ЗС "Александър Стамболийски", Демократична България, ВМРО, както и от независимите съветници Слави Георгиев, Костадин Гаров, Али Байрам и Стефан Аксиев.
В документа се посочва също, че през последните години Пловдив е сред градовете с най-мръсен въздух в България и една от причините за това са фините прахови частици, именно в резултат на взривовете и добива на инертни материали от Родопската яка.
ОбС ще възложи на кмета на Пловдив Здравко Димитров да запознае с тежкия проблем премиера Бойко Борисов и министрите на екологията и икономиката, Областния управител и директора на РИОСВ-Пловдив.
Според съветниците добивът ще окаже негативно въздействие върху живота и здравето на жителите на Пловдив, както и върху околната среда. Високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяването и шумът са само част от проблемите, пред които пловдивчани ще бъдат изправени.
Местният парламент потвърждава категоричното си несъгласие и възражение срещу отдаване на поредната концесия в Първенец, както и срещу удължаването на концесията в Белащица.
ОбС ще декларира, че ще работи за изготвянето на независим и обективен доклад за технологията и реализацията на добива, и реалното му въздействие върху околната среда.
Органът на местното управление ще поиска от всички компетентни институции, сред които правителството, екологичното министерство и парламентът да предприемат незабавни действия за решаването на проблема със замърсяването вследствие на добива на инертни материали.
Съветниците ще изискат от ековедомството и Изпълнителната агенция по околна среда да предоставят измервателна и сертифицирана техника за мониторинг на въздуха. Те ще организират и кръгла маса с експерти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи