Как да наблюдаваме Супер Луната в Пловдив тази вечер

https://www.24chasa.bg/region/article/8167167 www.24chasa.bg
Супер Луната изгрява над Часовниковата кула на Дановия хълм. Снимка: Руслан Йорданов

Бъдете готови за първата Супер Луна през 2020 г. Тази вечер месечината ще изгрее в пълната си прелест точно в 17,57 часа.
Естественият спътник на Земята ще се намира на около 362 000 км от нас през целия уикенд.

Луната ще се вижда със 7% по-голяма и с 10-15 % по-ярка от обичайното пълнолуние, което я прави Супер Луна. Тя се приближава най-близо до земната орбита, което я прави да изглежда с по-голям от обичайния размер.

По света от древни времена февруарското пълнолуние е известно като снежна луна, а също и гладна луна, защото през това време времето е сурово и има недостиг на храна.

Това е първата от четирите последователни Супер Луни. Пълнолунието днес се нарежда като 4-то най-близко от 13-те пълнолуния през 2020 г. Според астрономите, суперлуните ще бъдат наблюдавани на 9 март, 8 април и 7 май.

След 26 януари 1948 г. най-близката суперлуна се случва на 14 ноември 2016 г. Следващата най-близка Супер Луна през 21. век ще бъде на 6 декември 2052 година.

Астрономите съветват фотографите да изтеглят специалните мобилни приложени, с които да следят движението на месечината по небосклона.
Най-доброто време за наблюдение е когато тя е близо до хоризонта – малко след нейния изгрев или малко преди нейния залез.

Луната тази вечер ще изгрее от изток-североизток. За да я видите в пълната й красота в Пловдив най-добре е да се качите на на някой ето тепетата - Джендема, Бунарджика или Сахат тепе.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип