Продължава извозването на италианския боклук от Пристанище Варна Запад (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/8170255 www.24chasa.bg

Междувременно снощи на пристанището е пристигнал нов кораб с RDF, предназначен за циментовите заводи в Златна панега

Две нови заявки за реекпорт на италианския боклук от Пристанище Варна Запад са получени вчера във Варна. Едната е за 54 контейнера от фирмата SML, другата за 20 котейнера на фирмата MERSK. Това съобщи преди минути на брифинг апелатинвния прокурор на Варна, Владимир Чавдаров. Въпросните контейнери са проверени надлежно, като експертизите доказаха че няма вреден товар за здравето на хората. На останалите 20 контейнера на Варна Запад в момента се извършва оглед. Товаренето на италианските отпадъци, ще започне утре ако времето позволи, уточни още Чавдаров.

Междувременно стана ясно , че снощи на порта е пристигнал нов кораб с товар, деклариран като RDF гориво. В момента за пристигането му са уведомени РД "Гранична полиция", както и РИОСВ - Варна, които вече инспектират товара. На този етап няма данни за разминаване между декларираното и съдържимото във вакуумираните бали.

Прокурор Владимир Чавдаров
Прокурор Владимир Чавдаров

Получател на новата порция отпадъци, които обаче са разрешени по закон, са циментовите заводи в Златна панега. Както "24 часа" вече писа, миналата седмица 28 контейнера италиански боклук вече тръгнаха обратно към Италия. На пристанището бяха установени общо 127 контейнера италиански боклук, деклариран като каучук и пластмаса. Те бяха натоварени и върнати обратно на изпращача "Дентиче пантелоне" от град Салерно, за сметка на вносителя. Това стана след като Районната поркуратура във Варна даде разрешение за реекпорта им.

Първите контейнери от Италия на Варна Запад пристигнаха на 9 октомври 2019 година. До 25 ноември на порта бяха разтоварени общо 125 контейнера с италиански боклук с временен режим на съхранение до 90 дни. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени и са били предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София, в която участие има македонският гражданин Горан Ангелов, доскорошен директор на депото в Скопие. Отпадъците трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Междувременно, миналата седмица, под ръководството на Районната прокуратура във Варнаразследващи влязоха в офисите на „Брикел“ и „Траш юнивърс“ в град Гълъбово. Властите търсеха документи свързани именно с пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия..

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико