В Монтана почитат Дякона по повод 147-та годишнина от гибелта му

https://www.24chasa.bg/novini/article/8181169 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Ученическо състезание „Васил Левски – живот и дейност” ще бъде акцент в отбелязването на 147-та годишнина от гибелта на Васил Левски. То ще започне в 11:00 ч. на 19 февруари в Регионален исторически музей – Монтана. В пилотното издание ще участват възпитаници от Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски”. „Състезанието ще протече в три кръга, с участието на два отбора от 11 клас. Те ще разчитат на подкрепата на своите съученици като публика. В първия кръг всеки отбор ще трябва да отговори на два въпроса, свързани с живота и делото на Васил Левски. Очаква се участниците да разкажат повече подробности за дългогодишната борба за Освобождението на България и личните приноси на Апостола. Във втория кръг ще разпознават съратници на Левски измежду фотографии на Възрожденски дейци. В третия кръг двата отбора ще трябва да „сглобят“ по един куплет от стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“, както и известна сентенция на самия Левски (напр. „Ние сме във времето и то е в нас. То нас обръща и ние него обръщаме.“). При фактическата реализация на идеята за състезанието, музеят получи всестранно съдействие от г-жа Светла Александрова – учител по история и цивилизация във ФСПГ „Васил Левски“ – каза д-р Ваня Иванова – директор на РИМ – Монтана. Амбицията на институцията е познавателната надпревара да се превърне в ежегодно състезание, с много нови, любознателни участници.

Непосредствено преди състезанието – от 10:00 ч., в памет на йеродякон Игнатий ще бъде отслужена заупокойна панихида в храм “Св. св. Кирил и Методий”.

Почит пред делото на Апостола ще бъде отдадена с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад. Церемонията, организирана от Община Монтана, ще започне в 12:00 ч.

От 17 до 19 февруари Регионална библиотека „Гео Милев“ ще посрещне ученици от 5 до 9 клас, за да им представи мултимедийна презентация „По стъпките на Левски“. От своеобразния урок по история, изготвен от отдел „Краезнание“, децата ще научат интересни факти за присъствието на Васил Левски в област Монтана.

Посетителите на събитието ще разгледат и документалната изложба „Памет за Левски“ на Държавен архив – Монтана. Тя ще бъде подредена във фоайето на библиотеката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико