Ученичка от Търговище стана френски посланик за един ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/8185431 www.24chasa.bg
Френската посланичка Флоранс Робин (в ляво), Дария Руменова (в средата) и Ариа Рибиерас в Благоевград

15-годишната ученичка от Търговище Дария Руменова "стана" френски посланик за един ден в четвъртък. Тя е сред победителките в тазгодишния конкурс "Посланик за един ден", организиран от британското посолство у нас и под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Целта е да се насърчи интересът на младите момичета към дипломацията. Затова те получават възможността да прекарат цял един работен ден с някоя от жените посланички в България.

Така от сутринта до вечерта в четвъртък Дария придружаваше Н. Пр. Флоранс Робин, френската посланичка в София, докато тя изпълняваше професионалните си задължения. Сутринта двете посетиха и се запознаха с дейността на френско предприятие за рециклиране в Благоевград.

Програмата им продължи  в София с посещение на фондация "Здраве и социално развитие" (HESED), която се грижи за интеграцията на ромската общност в българското общество. Организацията работи активно в софийските квартали "Филиповци" и "Факултета", както и в квартал "Изток" в Кюстендил.

Денят на 15-годишната посланичка завърши с гостуване на премиерата на книгата "Циркът на надеждата" на Ариа Рибиерас, която работи по проекти на френското посолство, свързани с уязвимото население у нас.

Момичета от 14 до 18 г., които участват в конкурса "Посланик за един ден", пишат есе или записват видеоклип, в които обосновават какво биха направили, за да представят добре България на световната сцена, ако ръководят дипломатическа мисия за един ден. Тази година наградата за тях бе двудневно посещение във Виена, където да се запознаят с дейността на международните институции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца