Музейният комплекс в Елена ще посреща туристи безплатно на 14 февруари

https://www.24chasa.bg/region/article/8186067 www.24chasa.bg
„Даскалоливница” Снимка: Уикипедия

Без такса за Трифон Зарезан ще е и винарската изба в с. Марян, на 15 февруари гости очаква Музеят на родопския карст в Чепеларе

Музейният комплекс „Възраждане“ на Община Елена ще посреща туристи без такси,като част от инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“.

„Даскалоливница”, Камбуровият хан, църквата „Свети Никола” и къщата музей„Иларион Макариополски” ще приемат свободно туристи на 14 февруари. Всички гости и жители на града могат да разгледат обектите в периода от 9 до 16:30 часа в последния работен ден на седмицата, посочват от министерството.

„Даскалоливницата“ е първата българска гражданска постройка в град Елена. 

Строена е през 1844 година за нуждите на първото българско класно училище, основано от ИванНиколов Момчилов през 1843 и наречено „Даскалоливница” от Петко Рачев Славейков– възпитаник на училището. Сградата е паметник на културата с национално значение.Реставрирана е през 1963 година като изцяло е запазен външният облик.Камбуровият хан е построен около средата на XIX век и носи името на своя собственик Стоян Камбура, който е участвал във въстанието на капитан дядо Никола (1856 година). Ханът е паметник на културата с местно значение. Архитектурата на Камбуровия хан е изразителна, проста и лаконична – пример за балканската възрожденска архитектура. Днес в хана е подредена етнографска експозиция,показваща материалния бит и култура на населението от Еленския край в края на XIX и началото на XX век.

Къщата музей „Иларион Макариополски“ е паметник с национално значение. Тук е родното място на бореца за църковна независимост Иларион Макариополски, на брат му Никола Михайловски – виден книжовен и просветен възрожденски деец и на неговия син- поетът сатирик Стоян Михайловски. Освен историческо значение тази къща има и висока архитектурна стойност.

Тя е от типа на богатите еленски талпени жилища. Строена е около 1710-1715 година от камък и дърво.На 14 февруари с вход свободен ще е винарската изба в с. Марян. Ден по-късно в читалището на селото ще бъде отбелязан празника Трифон Зарезан, като ще бъде пресъздаден обичаят по зарязване на лозята.

На 15 февруари с вход свободен ще е Музеят на родопския карст в Чепеларе, който съществува от 1980 година и е единственият подобен на Балканския полуостров.

Експозицията е разделена в няколко тематични направления.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба