Млада жена, прикована към леглото, се нуждае от помощ

https://www.24chasa.bg/region/article/8190688 www.24chasa.bg
Венета Любчева СНИМКА: Авторката

43- годишната Венета Любчева от вършечкото село Долно Озирово е обречена да гледа света през прозореца. И майка й и баща й са починали. Жената страда от мускулна дистрофия и на двата крака и е трудно подвижна. Получава пенсия от 258 лева. Една част отиват за лекарства. За нея се грижи само за 4 часа жена от селото, но разходките са рядкост за Венета. От социалните й е осигурена инвалидна количка, сега е подала документи за акумулаторна, която сама да управлява.

Затворената между четири стени млада жена има нужда от хладилник, микровълнова печка, нов телевизор. Бригада „Нов дом“ също би преобразила стаята и банята й в бащината къща. В селото няма доброволци, а тя се нуждае от човешка грижа. Подадени са документи за личен асистент, но тя се опасява, че ще й спрат транспортните. Неподвижната жена е добродушна, има нужда от консултация с психолог, смятат съседите.

„Когато мама беше жива, като пълнолетна ме водеше, където поискам. Разхождала ме е и в прекрасните зелени паркове на курорта Вършец. Завършила съм Климатичното училище. Съдбата ми е нанесла тежък удар, разболях се от мускулна атрофия и сега по цели дни пазя стаята. Претърпяла съм няколко операции в Горна баня, но нямам подобрение. Не съм очаквала такова нещастие. Преди една година си отиде и мама. Тя много се грижеше за мен и поддържаше добра хигиена у дома. Човек не знае какво ще го сполети“, разказва Венета.

Преди година й назначили мъж личен асистент. Той само носел дърва, палел печката и пазарувал.

От община Вършец съобщиха, че стартира националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. По тази програма се осигурява заетост на безработни като домашни помощници за персонална грижа в домашна среда на хора с 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определна чужда помощ и това е шанс за нея.

Венета е благодарна и на кмета на село Долно Озирово Ангел Петров, който й помага в трудни моменти.

Страдащата жена е вярваща, почита светците и християнските празници, но посещава местната черква "Свети Илия" само на Илинден. Мечтае да бъде сред хората, да има приятелки, с които да споделя за трудното си ежедневие, да я заведат поне веднъж в годината на концерт, да отиде на фризьор, както преди да почине майка й Найда.

Хората, които имат желание и възможност да помогнат на Венета могат да й изпратят помощи на адрес: п.к. 3538 село Долно Озирово, община Вършец, улица 28, номер 2, за Венета Любчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца