Млада жена, прикована към леглото, се нуждае от помощ

https://www.24chasa.bg/region/article/8190688 www.24chasa.bg
Венета Любчева СНИМКА: Авторката

43- годишната Венета Любчева от вършечкото село Долно Озирово е обречена да гледа света през прозореца. И майка й и баща й са починали. Жената страда от мускулна дистрофия и на двата крака и е трудно подвижна. Получава пенсия от 258 лева. Една част отиват за лекарства. За нея се грижи само за 4 часа жена от селото, но разходките са рядкост за Венета. От социалните й е осигурена инвалидна количка, сега е подала документи за акумулаторна, която сама да управлява.

Затворената между четири стени млада жена има нужда от хладилник, микровълнова печка, нов телевизор. Бригада „Нов дом“ също би преобразила стаята и банята й в бащината къща. В селото няма доброволци, а тя се нуждае от човешка грижа. Подадени са документи за личен асистент, но тя се опасява, че ще й спрат транспортните. Неподвижната жена е добродушна, има нужда от консултация с психолог, смятат съседите.

„Когато мама беше жива, като пълнолетна ме водеше, където поискам. Разхождала ме е и в прекрасните зелени паркове на курорта Вършец. Завършила съм Климатичното училище. Съдбата ми е нанесла тежък удар, разболях се от мускулна атрофия и сега по цели дни пазя стаята. Претърпяла съм няколко операции в Горна баня, но нямам подобрение. Не съм очаквала такова нещастие. Преди една година си отиде и мама. Тя много се грижеше за мен и поддържаше добра хигиена у дома. Човек не знае какво ще го сполети“, разказва Венета.

Преди година й назначили мъж личен асистент. Той само носел дърва, палел печката и пазарувал.

От община Вършец съобщиха, че стартира националната програма „Предоставяне на грижи в домашна среда“. По тази програма се осигурява заетост на безработни като домашни помощници за персонална грижа в домашна среда на хора с 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определна чужда помощ и това е шанс за нея.

Венета е благодарна и на кмета на село Долно Озирово Ангел Петров, който й помага в трудни моменти.

Страдащата жена е вярваща, почита светците и християнските празници, но посещава местната черква "Свети Илия" само на Илинден. Мечтае да бъде сред хората, да има приятелки, с които да споделя за трудното си ежедневие, да я заведат поне веднъж в годината на концерт, да отиде на фризьор, както преди да почине майка й Найда.

Хората, които имат желание и възможност да помогнат на Венета могат да й изпратят помощи на адрес: п.к. 3538 село Долно Озирово, община Вършец, улица 28, номер 2, за Венета Любчева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г