Ще плащат ли медиите такса „отразяване“ в Каварна?

https://www.24chasa.bg/region/article/8191327 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Областният управител на Добрич за скандалното предложение: Това е абсурдно, правилникът нарушава поне два закона

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов свиква заседание на местния парламент, за да предложи за ново обсъждане Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Скандалът около документа гръмна заради текст в него, според който общинарите смятат да поискат от медиите такса „отразяване“ на заседанията на местния парламент.

Правилникът, включващ въпросния текст, бе приет на заседанието на Общинския съвет на 28 януари в крайморския град. Със заповед на областния управител Красимир Кирилов от 12.02.2020 г. обаче е върнат за ново обсъждане.

„Подобно решение е абсурдно“, коментира той пред „24 часа“. С подобно предложение се погазват основни правила на демокрацията , каза още Кирилов.

Според юристите на областна администрация, във внесения Правилник за работата на местния парламент в Каварна има нарушение на нормативната уредба и поне два закона – чл 28 от ЗМСМА и чл 5 от Закона за радиото и телевизията.

Заповедта на областния управител се позовава на пропуски при общественото обсъждане на Правилника. Той акцентира и на текст, който гласи:

„Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа”.

С това изискване на практика доставчиците на медийни услуги стават зависими, което е в противоречие със Закона за радиото и телевизията и представлява налагане на цензура на медийните услуги, каза още той за "24 часа".

По този начин се ограничават правата на гражданите да бъдат информирани, се посочва още в заповедта му.

Стана ясно, че скандалният текст е внесен в постоянни комисии от общинския съветник Красимир Кръстев /бивш председател на Общинския съвет, издигнат от РЗС, на последните избори бе номиниран за кмет от НФСБ, които след това свалиха политическото си доверие от него, понастоящем независим общински съветник/. Това предложение е включено, заедно с други текстове, в становище на Постоянна комисия по духовни дейности – образование, култура и проблеми на младежта.

Няма никакъв скандал, много се преекспонираха нещата, каза Красимир Кръстев пред "24 часа". Това е предложение за такса за заснемане и излъчване на сесиите, а не такса за достъп на медиите. Заседанията на Общинския съвет са отворени и всеки може да дойде и да слуша. Но тук става дума за въвеждане на административна услуга, каза още той. Мотивът му за предложението бил лошото финансово състояние на Общината и най-вече на приходната част на бюджета, каза още той. Не нарушаваме никакви закони, допълни още независимият общински съветник. Той сравни бъдещата такса с таксата за получаване на препис от протоколите на заседанията на местния парламент.

Идеята на Кръстев датирала още от 2007 година, но кметовете до сега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити.

С новият кмет Елена Балтаджиева обаче било по-различно. „Само преди няколко месеца бяха местните избори и всички радиа, телевизии и електронни медии ни искаха пари за минута. Правилникът позволява да се заплаща определена тарифа и искам тези медии да плащат една минимална такса, както те взимат пари по време на избори, за всяка една реклама или излъчване. Ние също създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща”, заяви Кръстев. Той сравни идеята си с Наредба 18, която въвежда държавата.

„Всеки един трябва да си заплаща паричните средства и обороти, които извършва. И ние като община сега искаме от медиите да си плащате. Защо хората трябва да спазват Наредба 18 за управление на паричните потоци, а вие – радиата и телевизиите, не трябва да плащате”, попита той. Красимир Кръстев допълни, че ще бъде издавана фактура с протокол за заснетите минути от медиите. По думите му общината в момента е в тежко финансово състояние и има нужда от такси, данъци и именно се стигнало до въпросното предложение.

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от своя страна сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал "за".

От няколко месеца общинарите в Каварна търсят изход от тежкото финансово положение, в което се намирала Общината. Наред с революционната идея за плащане от страна на медиите за отразяване на работата на местните парламентаристи, тече съкращаване на състава на администрацията и орязване на бюджета за културни прояви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца