Във Варна товарят обратно италианския боклук за Салерно

https://www.24chasa.bg/region/article/8191483 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Днес на пристанище „Варна - Запад" трябва да пристигне плаващият под панамски флаг кораб "UNI-Aspire", за да натовари поредната пратка контейнери с незаконно внесен боклук от Италия.

Корабът в момента плава от Бургас за Варна. Късно тази вечер или утре ще започне първо разтоварването на кораба, а след това на него ще бъдат качени 54 контейнера с боклук. Реекспортът е през Пирея за Салерно.

Както "24 часа" писа още 20 контейнера също имат разрешение от районната прокуратура във Варна за реекспорт. Те са в очакване на следващ кораб.

Досъдебното производство касае контейнери, които са пристигнали на пристанището във Варна в периода от 9 октомври до 25 ноември миналата година, съобщиха на брифинг в началото на седмицата от Апелативна прокуратура Варна. Контейнерите пристигнаха на пристанище Варна-Запад в края на миналата година, но изтече 90-дневният срок, в който те могат да бъдат съхранявани на порта. В този период те не бяха потърсени от фирмата получател.

От началото на годината общо 127 контейнера бяха задържани на пристанище Варна-Запад. 28 от тях вече са върнати.

Междувременно във Варна продължават да пристигат други кораби с боклук. Последните са балирани RDF отпадъци за гориво, които не са забранени от закона. Те са проверени от екоинспекцията в града още в деня на пристигането. Според неофициални източници са предназначени за циментовите заводи в Златна Панега.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико