Осъденият земеделски шеф използвал чужд акаунт, за да впише неверни данни

https://www.24chasa.bg/region/article/8197552 www.24chasa.bg
Снимка: Прокуратурата

Осъденият земеделски шеф Бончо Б. е влязъл в система за контрол с чужд акаунт и вписал неверни данни. Това той направил извън работно време, за да не бъде забелязан, установи репортерска проверка.

Както 24 часа писа, бившият началник на Общинската служба по земеделие в Руен бе осъден условно на 12 месеца с 3 г. изпитателен срок заради опит да осигури незаконно субсидия от близо 122 хилв.лв. Тя била предназначена за земеделски производител от град Камено.

Бонев признал изцяло вината си и сключил споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от Бургаския окръжен съд.

Освен условното наказание бившият земеделски шеф е лишен от правото да заема длъжността началник на Общинската служба по земеделие за срок от 3 г. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

На 18  май, 2017 г. Бончо Б. , нарушавайки служебните си задължения, регистрирал 30 броя парцели, собственост на Община Руен, като отдадени под наем на лицето К.Б. Той регистрирал посочените имоти в интегрирана система за администриране и контрол. В действителност обаче имотите с обща площ около 1300 дка не били отдадени под наем, разкриха запознати с престъпната схема. Тя лъсва едва когато протежето на земеделския шеф подало документи за субсидиите в земеделската служба в Камено. До усвояване на парите обаче не се стигнало, каза за "24 часа" наблюдаващият прокурор Христо Колев. Той уточни, че срещу земеделския производител К.Б., опитал да вземе субсидиите, се води отделно дело, което все още не е приключило.