Кметове дадоха на Гешев сигнали за корупция, на които никой не обръщал внимание (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8199220 www.24chasa.bg
Иван Гешев отива на работната среща с кметовете на кметства. СНИМКА: Ана Михова

Обвинител №1

се ангажира с бързо решаване на проблеми

от компетенцията на прокуратурата.

В плевенското с. Къшин от 2 години се борели да си върнат

имот, даден на магистрат

Сигнали за корупция, извършена от местната власт и дори от един съдия, на които институциите не са обръщали внимание, дадоха на главния прокурор кметове на малки градове и села.

Инициативата да разговарят с Иван Гешев бе на Националното сдружение на кметовете на кметства.

В понеделник над 20 управници 2 часа излагаха пред главния прокурор проблемите, с които се сблъскват, и търсеха съдействие от него.

“Бяха депозирани данни за корупционни престъпления в местната власт и, за съжаление, и в съдебната система”, съобщи след разговора говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя също присъства на срещата.

Единият случай бил за извършено престъпление от съдия. Сигналът обаче още не бил постъпил официално и затова не можели да се дадат подробности.

За проблем с магистрат обаче разказа кметският наместник в плевенското с. Къшин Пламен Петков. “Жители на селото

от две години се

борим да си

приберем един

имот, който е

бивше игрище на

децата в селото,

но е даден на

един магистрат

Борим се с всички сили и средства.

Искам да проверя законно ли е даден на съдия от Плевен терен в селото в края на април 2018 г. Мястото се води пасище, мера, площта му е 32-33 декара, намира се в покрайнините на Къшин. Децата ритаха там футбол. Откакто е взето, новият собственик го е заградил с електронни пастири и отглежда 3-4 коня”, обясни Петков.

Той пращал сигнали до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и спецпрокуратурата.

“От едното място ми казват, че няма нарушение. В момента сигналът се намира в Софийската градска прокуратура”, обясни кметският наместник, който управлява селото трети мандат.

Така и не стана ясно дали това е същият случай, за който съобщи говорителят на главния прокурор.

Пред кметовете Иван Гешев очерта двете приоритетни теми пред прокуратурата - корупцията и битовата престъпност. Той ги увери, че са отворени за диалог по всяко време, за да решават проблемите.

“За прокуратурата и за службите в изпълнителната власт, с които си взаимодействаме много добре на централно ниво, е важно

проблемът

с битовата

престъпност към

края на годината

да стои по

различен

начин”,

увери главният прокурор. Според него затова трябвало да се взаимодейства с местната власт.

“Защото всички вие знаете какви са проблемите в малките населени места и кой ги прави”, обърна се Гешев към кметовете.

По-рано в понеделник той се срещна и с кметовете на Чирпан и с. Зетьово. (За акцията на прокуратурата в Чирпан - виж по-долу).

Гешев обясни още, че е насърчил административните ръководители в прокуратурата да установяват контакт с местната власт.

Сигнал за корупция му даде и кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на сдружението. “За случая знае цялото общество - мемориален комплекс “Христо Ботев. Изхарчиха се едни пари и накрая нищо не стана”, обясни кметът.

Той запознал главния прокурор с доклад, който внесъл преди 7-8 месеца в прокуратурата, включително и специализираната, Министерството на правосъдието и Министерския съвет. До момента обаче нямал отговор от нито една от институциите. Кметът на Калофер обясни, че “става въпрос за откраднати 101 300 лв. от 300 хил. лева, които бяха отпуснати за целеви ремонт на мемориалния комплекс”.

“Хората питат, а аз нямам никакъв отговор”, призна кметът. Стоянов смята, че местната власт в Карлово работела срещу него като кмет и като председател на сдружението.

“След като съм подал сигнал и никой не реагира, означава, че някъде нещо не е наред. Не мога да ги обвиня в корупция, но така излиза”, заяви кметът на Калофер.

Колегите му дали на главния прокурор

“доста сигнали

за огромни суми”

“ Запознахме го с доста неща, той пое ангажимент специално за това, което е в неговата юрисдикция. Пое ангажимент да съдейства и с други институции, за да бъде полезен на кметовете”, каза Румен Стоянов.

Друг проблем, особено в малките населени места, било видеонаблюдението. Гешев ги уверил, че ще говори с министъра на вътрешните работи, за да се действа с местната власт и да се отделят средства.

Кметовете запознали главния прокурор и с още един проблем - нерегистрираните обитатели. Например

в едно село били

регистрирани 400

души, а реално

живеели 600,

тоест 200 били нерегистрираните.

Гешев се ангажирал да помага и по този въпрос.

Управниците на малките населени места му обяснили още, че не разполагат със собствен бюджет.

По този повод след срещата кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев съобщи, че в събота ще се организира протест в защита на решението на общото събрание селото да има свой бюджет.

“Сега трябва да се моля за един химикал”, добави Неделчев.

Два часа продължи работната среща на Иван Гешев с кметовете на кметства.

Спипаха 7 бандити,

ограбили техника

7 души са задържани за кражба на много техника от склад на фирма. Бандитите са били арестувани в Стара Загора.

“Взломната кражба е извършена съвсем наскоро”, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той и Иван Гешев се срещнаха с кметовете на Чирпан и на с. Зетьово Ивайло Крачолов и Иван Ганев. Според управниците видеонаблюдението действало превантивно срещу престъпления. При операция в Чирпан и община Братя Даскалови били задържани и заподозрени за въоръжен грабеж, извършен на 14 февруари в с. Зетьово. Проверени са 437 души, 42 криминално проявени и 372 коли.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова положиха цветя пред пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Цветя поднесоха още кмета на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Корнелия Нинова както и много граждани. Снимки: България