Създават взаимоспомагателен земеделски фонд

https://www.24chasa.bg/region/article/8202374 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Създават взаимоспомагателен фонд между земеделците за компенсиране на пропаднали площи над 50 процента. Това съобщи в Монтана днес зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Петров. Производителите ще участват с eжегодна такса и ще могат да получават компенсации от 2021 година. Специални мерки ще бъдат взети и за справянето с непривлекателните климатични промени, от които България не е подмината. Стопаните ще използват противоградна защита и защитна мрежа. Министерството ще обърне по- голямо внимание на Зелената политика.

„2020-та година е стратегически важна за нас . От нея зависи цялостното развитие на сектора в следващите години „, изтъкна зам.- министър Добрев.

Земеделието в област Монтана представлява 13,4 % от общата брутна добавена стойност в икономиката. Това е с около 10 на сто над средното за страната за 2018 година.

Данните показват, че 71 % от земеделската земя в Монтанско се обработва, като на много се произвежда жито, слънчоглед и царевица, уточни той. Увеличават се отглежданите винени лозя и орехи.

"Със 16 % са нараснали в анализирания петгодишен период площите с трайни насаждения. Има висок ръст и при площите със зеленчуци".

С 50 % за периода 2014/2018 година в областта се е увеличило отглеждането на биволи, с 19 % на говеда и едва с 1 на сто на овце.

"С 36 % нарастват и пчелните семейства, а с 33 % - пчелният мед. Ръст има и при всички категории животни".

За последните 5 години земеделските стопани в област Монтана са получили общо 405,4 милиона лева субсидии от Европа и държавата, което е 2.7 % от целия ресурс за страната, каза още зам.-министър Атанас Добрев.

"Смятаме, че земеделието има добра перспектива. Потенциалът е все още нереализиран ".

В Монтана експерти от земеделското министерство разясниха новите моменти в условията по схемите за директни плащания за 2020 година.

Тази година предстои и Преброяването на селските стопанства. Ще се направят необходимите изводи и анализи и ще се сравним как стоим с другите страни от ЕС.

На срещата със земеделските производители присъстваха народният представител от ГЕРБ Ирена Димова, областният управител на Монтана Росен Белчев, Десислава Андонова -Развитие на селските райони, д-р Виолета Гергова – директор на областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, Мария Стефанова- дирекция „Плащания“, Димитър Беровски - дирекция „Животновъдство“ и др.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното