Родители от Враца в защита на лекарка, извършила нарушение

https://www.24chasa.bg/region/article/8204358 www.24chasa.bg
КАДЪР: Би Ти Ви

Родители излизат на протест в защита на лекар от Враца. Д-р Дора Вътковска е санкционирана от Здравната каса и така регионът остава без детски пулмолог.

Санкцията е заради това, че е отчела, но не е извършила определена медицинска дейност. В началото на тази година Върховният административен съд потвърди санкцията и д-р Вътковска няма право да работи една година по договор с НЗОК, предава Би Ти Ви.

„През месец септември 2019 г. съм регистрирала действително извършени прегледи на деца през почивните дни, когато съм била в чужбина. Те са доказани чрез Икономическа полиция“, обясни д-р Вътковска.

На въпрос защо не е записала прегледите в деня, в който са били направени, тя обясни, че не е имала място в графика, който е представила пред Здравната каса за месеца.

Родители потвърдиха, че лекарката е направила прегледи на децата им и се застъпиха за д-р Дора Вътковска.

„За втори път при този лекар се налага такава санкция. 2017 г. също й е прекратяван договорът за същото нарушение. В процеса на проверката се установиха данни, че към момента съответният лекар не е бил на територията на страната. Тоест констатираното нарушение е безспорно“, обясниха от Здравната каса във Враца.

„През 2016 г. Здравната каса ме е санкционирала, но това са нарушения и постоянни глоби, които съм търпяла във времето. Това вече е кулминацията на наказанията“, каза д-р Вътковска.

Според нея става въпрос за лично отношение. Родителите заявиха, че от това ще страдат децата им и затова са направили онлайн петиция, в която са събрали над 800 подписа. Написали са и жалба до НЗОК, искайки да преразгледа случая и договорът й да бъде подновен, за да не се налага да плащат.

От НЗОК са отговорили, че на територията на Враца има достатъчно педиатри и осем лекари с такава специалност. Родителите обаче настояват именно д-р Дора Вътковска да лекува техните деца, защото е добър специалист.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал