Почетоха Апостола на Свободата в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/8206362 www.24chasa.bg

Множество граждани, деца и ученици, представители на институции

отбелязаха днес 147-годишнина от обесването на Васил Левски в Монтана. Учителите пенсионери от клуб „Будители народни“ присъстваха на панихидата в памет на Апостола в църквата, поднесоха цветя и се преклониха пред Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад, издигнат в центъра на града.
В залата на Регионалния исторически музей ученици от Финансово-стопанска гимназия "Васил левски" разиграха ученическо състезание "Васил Левски - живот и дейност". Отбори от различните класове отговаряха на въпроси за живота и делото на Васил Левски и рецитираха стихове.

Учители припомниха неговите мисли „Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа.“,„Дела трябват, а не думи.“ , „За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.”.

Почетоха Апостола на Свободата в Монтана

И простичкото „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“, което не бива да се забравя.

Почетоха Апостола на Свободата в Монтана

В Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана цяла седмица ученици се запознаваха с делото му и посвещенеието на Отечеството с мултимедийни презентации. Те разгледаха и документалната изложба на Държавния архив в Монтана "Памет за Левски", в която са показани снимки и документи за Апостола.

Почетоха Апостола на Свободата в Монтана

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)