Спешно зидат и засипват рухналата фасада на римската кула в Маноле

https://www.24chasa.bg/region/article/8209944 www.24chasa.bg
Част от фасадната замазка на кулата в Маноле рухна преди дни. Снимки: 24 часа

- Възстановяването на падналата част ще забави проучванията от северната страна на могилата

По най-бързия начин започва възстановяване на фасадната зидария, която си срути от южната страна на римската кула от 3 век в с. Маноле. "Успоредно с изграждането ще бъде засипвана метър по метър с пръст, както и било в античността", обясни археологът доц. Костадин Кисьов. По думите му това ще започне още март-април и е приоритет номер едно.

Срутването на фасадата заедно с един ред камъни от античното съоръжение на Малтепе разбуни духовете сред археолози и реставратори.

"Защо не е предвидил, че може да рухне? 17 века е била затрупана с тонове пръст и няма как след излагането й на атмосферни влияния да няма поразии", коментират изследователи. Според тях гледката на Малтепе в момента е тъжна, защото сме имали нещо уникално и сме успели да го съсипем.

"Няма как да укрепиш иманярски тунел, който е дълъг 40 метра, висок 2 м и широк метър", отвръща археологът Кисьов. Той е категоричен, че нищо трагично не се е случило.

Изследователят  твърди, че пропаднали земни маси от върха на насипа са довели до обрушване на фасадната зидария на монументалната сграда. "На практика са се свлекли един ред камъни и замазката в част от южната фасада, която е разкрита. Античното съоръжение представлява фундамент с височина 20 метра, плътно изградено от долу до горе с ломени камъни и хоросан. Покрит е с могилен насип. Целта на фундамента е била да държи горе на върха 60-тонен мраморен постамент плюс храмова постройка, от която са открити части от капители", казва археологът.

Той припомни, че въпросните иманярски тунели са от 16 век, за което свидетелстват откритите монети там от времето на Сюлейман Великолепни.

"Възстановяването на рухналата фасада няма как да не забави проучванията ни от северната страна на могилата, планирани този сезон. Но първата ни задача е да ги изградим наново", допълни Кисьов. Той се надява при новите разкопки да попадне на гробно съоръжение на тракийски аристократ, управлявал Филипопол.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха