Данъчните преизпълнили приходите с 628 милиона лева през 2019

https://www.24chasa.bg/region/article/8214529 www.24chasa.bg

Общо 23 милиарда и 870 милиона лева са приходите в републиканския бюджет за 2019 година, с 628 милиона лева повече от планираните . Резултатите отчете Анушка Вълова директор на офиса на НАП– Монтана. За данъчната служба в Монтана приходите са с 13 млн повече от предходната година и 6 млн. над планираните за 2019 г. Вълова посочи,че това се дължи на всички мерки и кампании, които са предприети за насърчаване доброволното издължаване на гражданите и фирмите. Това са кампаниите насочени към неправилно деклариране на осигуровки, недекларирани евросубсидии, недекларирани доходи по интернет и др.

За 2019 година са подадени 3436 данъчни декларации с ПИК с 242 повече в сравнение с 2018 година с 14 процента повече с ПИК- 27 %. 8324 са подадените декларации от физически лица и 3391 декларации от дружества. Като цяло бизнесът успява да си внесе задълженията в НАП, коментира Вълова.

Крайният срок за физическите лица за ползване на 5 процента отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 година е удължен до 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 30 април т.г. Условието е физическите лица да нямат задължения. До 30.09. 2020 г. Може да бъде вписана и корекция в годишната декларация. Отпада задължителното издаване на служебните бележки по чл. 45 от ЗДДФЛ. Работодателите са длъжни до 28 февруари да предоставят справки по образец за изплатените доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски.

Новост тази година е служебното попълване на годишните данъчни декларации на физическите лица. През 2020 г. Всяко лице , притежаващо ПИК или КЕП , ще има достъп до информацията за изплатените му доходи от трудови и извънтрудови правоотношения. При юридическите лица крайният срок за подаване на годишните декларации е 31.03.2020 и се извършва по електронен път.

Вноската за здравно осигуряване за 2020 гдоина се увеличава с 2 лева на 24,40 лв, в резултат на увеличението на минималния осигурителен доход от 560 лева на 610 лв, колкото е минималната работна заплата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той