Връщаме на Украйна издирван за смъртта на активистката Катерина Ханзюк, залята с киселина

https://www.24chasa.bg/region/article/8215577 www.24chasa.bg
Задържаният в Бургас Олексий Левин влиза в съда. Снимка:24 часа

Бургаският окръжен съд допусна екстрадиция на украинеца  Олексий Левин, който се издирва в родината си за тежко престъпление против личността.

Наказателното производство в Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване на тежка телесна повреда с цел сплашване. Деянието - изгаряне с киселина,  е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата Катерина Ханзюк, която впоследствие починала. Жертвата е била шеф на Изпълнителния комитет на Общинския съвет в град Херсон и активистка срещу обезлесяването на гори с цел последващо строителство. Тя е залята с киселина на 31 юли 2018, получава 40 % изгаряния и на 4 ноември издъхва, сочат документите от украинските власти.

Длъжността й е била аналогична с тази на председател на общински съвет  у нас, обясни пред 24 часа окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който представлява по изключителни компетенции държавното обвинение при дела за екстрадиция на чужди граждани.

Престъплението, за което се издирва  Олексий Левин, е съставомерно и по българския Наказателен кодек и се наказва с лишаване от свобода от 3 г. до 12 г.   Същевременно има данни, при които от гледна точка на българското законодателство, деянието  би могло да се квалифицира и като убийство, наказуемо с лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, обясниха магистрати. И уточниха, че престъплението, за което се преследва Левин, не се смята за политическо и не е военно престъпление.

"Няма основания и доказателства да се приеме, че лицето ще бъде подложено в Украйна на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание или, че не са гарантирани правата му, свързани с провеждането на наказателно преследване съгласно изискванията на международното право", се казва в мотивите на окръжния съд.

На предишното заседание в съда Левин поиска да бъде освободен под домашен арест, понеже имал болно сърце и четири байпаса. Прокуратурата обаче изтъкна, че той няма постоянен адрес  у нас. Според самия украинец той живеел в България повече от година заедно със съпругата си. 
Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България