Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

https://www.24chasa.bg/region/article/8221373 www.24chasa.bg
Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

Община Павликени със свое писмо до Агенция „Пътна Инфраструктура“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и до Областно пътно управление - Велико Търново потвърди искането си пътят III-405 (София - Варна) – Добромирка – Свищов, от км 21+457 до км 22+899 от публична държавно собственост да се промени в публична общинска собственост. Отсечката свързва двата града в общината –Павликени и Бяла черква и по нея ежедневно преминават стотици техни жители. Те заплащат винетни такси за преминаването на 1,4 км между двата града, информират от общината.

Пътят е част от републиканската пътна мрежа, а чрез него се осигурява транспорта на товари и хора в направление север-юг през територията на Община Павликени. Част от него е натоварен допълнително и от местен трафик между градовете Бяла черква и Павликени. Гражданите и фирмите, ползващи само този участък, също са принудени да плащат винетни такси, което ги поставя в неравностойно положение с останалите участници в движението по пътищата. Голяма част от населението на втория град в общината пътува до Павликени ежедневно до работните си места, за медицинско лечение, социални и административни услуги, училище, жп транспорт и др.
През годините община Павликени финансира изграждането на улично осветление, озеленяване и поддръжка на велоалеята в сервитута на пътя, която се ползва непрекъснато за придвижване между двата града.
„В град Бяла черква живее все повече население на пенсионна възраст, което използва леките си автомобили за придвижване до Павликени за посещение на лекарски кабинети, извършване на изследвания, закупуване на лекарства и хранителни стоки, а между двете селища няма удобен градски транспорт", посочва в свое писмо кметът на Бяла черква Албена Тодорова.
Проблемът описва в свое писмо и кметския наместник на с.Росица Айгюн Юмеров. Селото отстои на 4 км от Павликени, а единственият път към него преминава през въпросната отсечка.
Жителите на населените места неколкократно са отправяли искания към общинското ръководство за предприемане на действия по промяна на собствеността на този участък.
Още през 2019 г. със свое писмо Община Павликени изяви желание участъкът да бъде предоставен в собственост. На свое заседание от 24 януари 2019г. Общински съвет Павликени даде съгласие за промяна на собствеността.
Отговорът от Агенция „Пътна инфраструктура“ тогава беше, че искането не може да бъде прието, тъй като се отнася до участък от републикански път, свързващ две отделни административни единици.
Сега със свое писмо Община Павликени препотвърди намерението си да стопанисва въпросния участък.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика