За 2 месеца измиха 788 дка улици в София

https://www.24chasa.bg/region/article/8221708 www.24chasa.bg
Служители на почистващите фирми миха вчера булеварди и улици в София. СНИМКА: Столична Община

Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух.

През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка. При подходящи метеорологични условия се мие с автоцистерна с маркуч, уточниха от Столичната община.  

Миенето с маркуч обикновено се извършва вечер, за да не пречат цистерните на трафика. В последните дни така бяха измити както булеварди като “В. Левски”, “България”, “Т. Каблешков” и “Гоце Делчев”, така и квартални улици - “Ат. Дуков", “Велчо Атанасов”, “Поп Груйо”, “Ручей” и др. Днес също ще се мият улици и булеварди в 10 района.

В последните години увеличаваме средствата за миене и машинно метене на улици. За тази година сме планирали улиците с масов градски транспорт, с обществено значение, квартални улици, велоалеи и места за обществено ползване да се измият 4 пъти. Става дума за общо 76 653 дка. 24 пъти ще бъдат измити всички улици в София с автоцистерна с дюзи. Това са още 290 390 дка, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Така тази година общината предвижда да измие машинно с 83% повече улици спрямо 2019 г. Със 7% ще се увеличи и машинното метене - така ще се почистят общо 359 000 дка.

“Предвиждаме по-интензивно влизане в кварталите както за метене, така и за миене на улиците”, подчерта Христова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико