Оправдан за смъртта на пациентка лекар осъди прокуратурата

https://www.24chasa.bg/region/article/8225869 www.24chasa.bg

Анестезиолог от Благоевград осъди прокуратурата на 20 хил. лв. за незаконно обвинение.

Д-р Сашо Караджов поиска 100 хил. лв. за морални вреди, които претърпял в резултат на повдигнатото му обвинение, по което е оправдан окончателно, но окръжният съд в Благоевград прецени, че 20 хил. лв. са достатъчни да компенсират вредите.

Лекарят бе обвинен за смъртта на 30-годишната Недялка Тодорова от Петрич. Тя постъпила в АГО в Благоевград с извънматочна бременност. На 3 август 2010 г. е била оперирана, но починала на операционната маса. Прокуратурата обвини д-р Караджов, че е причинил смъртта на жената, поради немарливо изпълнения на задълженията си. Извършил неправилна интубация и поставил интубационната тръба в хранопровода, а не в трахеята, вследствие на което командното дишане не е започнало.

На две инстанции съдът оправда лекаря, а окончателното решение е от декември 2018 г. Заради това той поиска прокуратурата да му заплати за причинените неимуществени вреди. Докато траело разследването, а после и делото той бил притеснен, тревожен и изплашен. Имал безсънни нощи, ограничил контактите си с близки и приятели. Отстранили го за два месеца от работа, но впоследствие го върнали и продължил да работи. След повдигане на обвинението станал мълчалив, потиснат, започнал да се затваря в себе си.

След стартиране на наказателния процес ходил с нежелания на работа, защото усещал недоверието от страна на колегите си. Твърди, че наказателно производство е накърнило психическото му равновесие и му е създало емоционален дискомфорт. Незаконосъобразното обвинение е засегнало неговата чест, достойнство и е довело до уронване доброто му име, накърнена била професионалната му репутация.

Заради тези претърпени вреди, съдът постанови прокуратурата да му плати 20 хил. лв. обезщетение, лихвите и 4000 лв. за адвокатски хонорар.

Решението може да се обжалва пред САС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям

Защитникът на "Левски" Холмар Ейолфсон е пърият участник в новата рубрика на клуба. Исландецът "отвори" дома си за феновете на "сините" чрез видео, което сам направи. Той показа къщата в родината си и своете семейство. Оказа се, че фамилията скоро се е нанесла там и тя не е довършена. Затова се оказа

Не се презапасявайте с храна, казва звездата от "Хелс Китчън" Кой е той: Шеф Никола Симеонов е роден в София. Той е една от звездите от втори сезон на "Хелс Китчън", финалист в състезанието, работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон и ресторанти със звезди "Мишлен". Как се справя бизнесът с извънредното положение и защо шеф Симеонов реши да