Общинарите в Раднево решават бъдещето на болницата в Раднево

https://www.24chasa.bg/region/article/8228337 www.24chasa.bg
Общинската болница в Раднево. СНИМКА: "Гугъл стрийт вю"

Утре е насрочено извънредно заседание на общинския съвет в Раднево, което ще реши съдбата на фалиралата общинска болница в миньорския град.

Нито един лекар не е приел до днес поканата да бъде избран за временно управляващ болницата. Разговорите продължават. Това съобщи за БТА кметът д-р Тенчо Тенев. На общинската сесия трябва да се избере нов управител на болницата, който да подпише нов договор с НЗОК.

Болницата се издържа от Общината, която всяка година осигурява 730 хиляди лева, и от НЗОК. По последни данни дълговете й са над милион и половина, показват незаверените финансови отчети. От тях 800 000 лв. са задължения за заплати и осигуровки.

Четирима, сред които управителят на болницата д-р Мая Узунова, са обект на разследване, трима от тях с мярка "постоянен арест". Въпреки огромните задължения на здравното заведение, те са получавали заплати между 3-5 хиляди лева, а фиш свидетелства, че управителят е взел и 12 775 лева на месец.

На щат в здравното заведение са 130 души лекари, медицински сестри и санитари. Над 70 на сто от тях всеки ден пътуват от Стара Загора до Раднево. От три месеца, освен задържаните в ареста, никой не е получавал заплати.

Три от отделенията в болницата не работят въпреки, че не са закрити. По този начин продължават да се трупат разходи за заплати и осигуровки. Пациенти приемат само в четири отделения, но в тях не се осигурява болнична храна. Д-р Тенев е издал заповед закуските, обедите и вечерите да се приготвят от социалната кухня в града.

Населението на Община Раднево, по последни данни, е 19 300. По думите на кмета, необходим е прецизен анализ колко от отделенията трябва да бъдат запазени и необходимо ли е да се закрият тези, които не са печеливши.

Утре 17-те общински съветници, петима от които от управляващата партия, имат правото да решат бъдещето на болницата в Раднево.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Лекарите, сестрите и санитарите в Италия са хората, които неуморно и без почивка се борят за живота на хиляди засегнати от пандемията COVID-19 на Апенинския полуостров. Тази събота Италия постави положителен рекорд по оздравели - 1434 за ден. Има спад при новозаразените със 750 - от 4401 души в петък на 3651 в събота

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите