Силният вятър е съборил минарето на джамията в Омуртаг

https://www.24chasa.bg/region/article/8228616 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Силният вятър е съборил минарето на джамията в Омуртаг.

Инцидентът е станал вчера, когато поривите на вятъра в региона са достигнали над 70 км/час. Няма пострадали хора.

Областният управител на Търговище Митко Стайков е посетил днес молитвения дом и е поел ангажимент да съдейства за осигуряване на средства за възстановяването, съобщиха от областната администрация.

Рухнало e 16-метровото минаре на Синджирли джамия, срутено е преддверието на сградата, появили са се и пукнатини по стените, е обяснил имамът Нутфи Нутфиев, цитиран от БТА. 

Заедно с районния мюфтия Назиф Расимов, областният управител е огледал щетите по сградата. Синджирли джамия е най-старият мюсюлмански молитвен дом на територията на община Омуртаг. Строена е през 1804 г. Никога през 216-годишната й история не е правен цялостен ремонт, извършвани са само частични подобрения.

Митко Стайков се е ангажирал да съдейства при сформирането на екипи, които да разчистят и обезопасят района, както и да се набавят средства за необходимите строително-възстановителни дейности.

Службите в Синджирли джамия са преустановени до пълното възстановяване на молитвения дом. Мюсюлманите в Омуртаг имат възможност да посещават друга джамия в града.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г