С 820 000 лв. еврофинансиране Велико Търново изгради комплекс от социални услуги за деца

https://www.24chasa.bg/region/article/8229145 www.24chasa.bg
С 820 000 лв. еврофинансиране Велико Търново изгради комплекс от социални услуги за деца

Община Велико Търново успешно приключи проект „Изграждане на комплекс от социални услуги за деца“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

С 820 000 лв. изоставена сграда на ул. „Симеон Велики” №3 вече е преобразена и ще предлага няколко социални услуги. Обособен е дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Капацитетът му е 30 души. "Част от децата, които се нуждаят от подобна подкрепа, ще останат в сега действащия център "Дъга", а друга част ще преминат в новия център. Целта ни е да има разделение на възрастовите групи", посочи пред журналисти Росица Димитрова, шеф на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване”.

Подкрепа ще получават и родителите на децата с увреждания, както и семейства на деца в риск, потенциални бъдещи приемни родители и осиновители.

В преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст ще бъдат настанени 8 деца от незакритите все още домове, както и напускащите центровете за временно настаняване. За пръв път ще се създаде такава профилирана група, за да се адаптират децата към стресиращата промяна. Те ще получават и консултации относно бъдещата си професионална ориентация.

75 души пък ще се ползват от услугите на Центъра за обществена подкрепа.

Очаква се услугите да започнат да се предлагат от юни.

Община Велико Търново подписа договор по ОП „Развитие на човешките ресурси” и до 1 май ще подбере персонал за кризисния център на ул. „Драган Цончев”. Двете къщи с капацитет от по 15 души ще заработят от 1 юли. В тях ще бъдат приютявани жертви на домашно насилие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика