С 820 000 лв. еврофинансиране Велико Търново изгради комплекс от социални услуги за деца

https://www.24chasa.bg/region/article/8229145 www.24chasa.bg
С 820 000 лв. еврофинансиране Велико Търново изгради комплекс от социални услуги за деца

Община Велико Търново успешно приключи проект „Изграждане на комплекс от социални услуги за деца“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

С 820 000 лв. изоставена сграда на ул. „Симеон Велики” №3 вече е преобразена и ще предлага няколко социални услуги. Обособен е дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Капацитетът му е 30 души. "Част от децата, които се нуждаят от подобна подкрепа, ще останат в сега действащия център "Дъга", а друга част ще преминат в новия център. Целта ни е да има разделение на възрастовите групи", посочи пред журналисти Росица Димитрова, шеф на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване”.

Подкрепа ще получават и родителите на децата с увреждания, както и семейства на деца в риск, потенциални бъдещи приемни родители и осиновители.

В преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст ще бъдат настанени 8 деца от незакритите все още домове, както и напускащите центровете за временно настаняване. За пръв път ще се създаде такава профилирана група, за да се адаптират децата към стресиращата промяна. Те ще получават и консултации относно бъдещата си професионална ориентация.

75 души пък ще се ползват от услугите на Центъра за обществена подкрепа.

Очаква се услугите да започнат да се предлагат от юни.

Община Велико Търново подписа договор по ОП „Развитие на човешките ресурси” и до 1 май ще подбере персонал за кризисния център на ул. „Драган Цончев”. Двете къщи с капацитет от по 15 души ще заработят от 1 юли. В тях ще бъдат приютявани жертви на домашно насилие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата