Още търсят причина за смъртта на работници на хранилището край Козлодуй

https://www.24chasa.bg/region/article/8231676 www.24chasa.bg
Главен инспектор Павлина Терзийска. Снимка на автора.
Главен инспектор Павлина Терзийска. Снимка на автора.

Инспекцията по труда във Враца приключи разследването на трудовите злополуки на площадката на изграждащото се хранилище на предприятието за радиоактивни отпадъци край Козлодуй, съобщи главният инспектор на институцията Павлина Терзийска и допълни, че протоколите вече са предадени на националното следствие. Инспекцията е връчила актове за по 15 хиляди лв. на четири фирми, участващи в изграждането на хранилището.

Самото разследването на смъртта на двамата работници, загинали при строежа на депо за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй" все още не е приключило и не е оповестена причините за трагедията. По предварителна информация арматурно желязо се стоварило върху строителите и те издъхнали.

"Все още се събират писмени и главни доказателства за смъртта на двамата работници. Винаги когато става дума за специфична дейност, осъществявана от повече от едно физическо или юридическо лице обемът е голям. Необходимо е да се съберат още доказателства, за да се назначат една или повече специализирани експертизи", каза говорителката на окръжната прокуратура във Враца Камелия Трифонова.

Заради инцидента, станал на 16 декември м.г., е замразена работата по изграждането на депото съобщиха от държавното предприятие за радиоактивни отпадъци. Извършват се само дейности по външни връзки, които са предмет на отделни разрешения от МРРБ – доизграждане на битово-фекална канализация и изграждане на топлоподаването на НХ РАО.

В същото време активно се работи по план за действие за реализация на комплекс от строги мерки за предотвратяване на подобни ситуации в последващите действия при изграждане на хранилището. Планът ще бъде представен пред Европейската банка за възстановяване и развитие, която администрира средствата от международен фонд "Козлодуй“ за финансиране на проекта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си