Още търсят причина за смъртта на работници на хранилището край Козлодуй

https://www.24chasa.bg/region/article/8231676 www.24chasa.bg
Главен инспектор Павлина Терзийска. Снимка на автора.
Главен инспектор Павлина Терзийска. Снимка на автора.

Инспекцията по труда във Враца приключи разследването на трудовите злополуки на площадката на изграждащото се хранилище на предприятието за радиоактивни отпадъци край Козлодуй, съобщи главният инспектор на институцията Павлина Терзийска и допълни, че протоколите вече са предадени на националното следствие. Инспекцията е връчила актове за по 15 хиляди лв. на четири фирми, участващи в изграждането на хранилището.

Самото разследването на смъртта на двамата работници, загинали при строежа на депо за радиоактивни отпадъци край АЕЦ "Козлодуй" все още не е приключило и не е оповестена причините за трагедията. По предварителна информация арматурно желязо се стоварило върху строителите и те издъхнали.

"Все още се събират писмени и главни доказателства за смъртта на двамата работници. Винаги когато става дума за специфична дейност, осъществявана от повече от едно физическо или юридическо лице обемът е голям. Необходимо е да се съберат още доказателства, за да се назначат една или повече специализирани експертизи", каза говорителката на окръжната прокуратура във Враца Камелия Трифонова.

Заради инцидента, станал на 16 декември м.г., е замразена работата по изграждането на депото съобщиха от държавното предприятие за радиоактивни отпадъци. Извършват се само дейности по външни връзки, които са предмет на отделни разрешения от МРРБ – доизграждане на битово-фекална канализация и изграждане на топлоподаването на НХ РАО.

В същото време активно се работи по план за действие за реализация на комплекс от строги мерки за предотвратяване на подобни ситуации в последващите действия при изграждане на хранилището. Планът ще бъде представен пред Европейската банка за възстановяване и развитие, която администрира средствата от международен фонд "Козлодуй“ за финансиране на проекта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз