Какво наказание ще понесе момчето, пребило 17-годишно момиче в Кубрат?

https://www.24chasa.bg/region/article/8232147 www.24chasa.bg
Кадър от видеото с побоя

Как да бъде наказано 13-годишното момче от Кубрат, което преби преди повече от седмица 17-годишно момиче обмислят юристи и педагози.

Законът предвижда глоба за родителите и възпитателни мерки както за побойника, така и за снимащия, предава NOVA.

Седмица след инцидента полицията приключи проверката си и изпрати материалите в прокуратурата. До ден се чака становището им. Момчетата, участници в клипа, са малолетни и по закон не могат да носят наказателна отговорност. Затова преписката ще бъде насочена към местната Комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Кубрат. Там ще им бъдат наложени възпитателните мерки.

На кадрите, които за минути взривиха социалните мрежи, се вижда ясно как момче бие, рита и скубе момиче. В същото време, друго момче, което явно снима боя, дава и наставления. Момичето е безпомощно и не реагира. Никой не се намесва, за да спре издевателството, а случката се разиграва в парк в центъра на Кубрат. Стана ясно, че двете момчета са 13-годишни. Момичето е на 17 и е със специални образователни потребности.

Досието на побойника показва, че подобна проява не му е за първи път, защото се води на отчет в детска педагогическа стая за вандалска проява. Институциите вече са опитали да го превъзпитават, затова сега търсят друго решение.

„На този етап следва да преминем към налагане на една от по сериозните мерки- предупреждение за настаняване във ВУИ за срок до 6 месеца”, посочи Светлана Кирилова, юрист в Община Кубрат.

В училището на момчето също още обмислят как да постъпят. Надяват се с помощта на психолози да намерят път за социализирането му.

„Наказанието, което институцията ще му наложи, ще бъде предупреждение за преместване в друго училище”, каза директорът на СОУ „Христо Ботев” в Кубрат Росица Христова.

Държавното обвинение казва, че ще поискат санкции и за родителите на двете момчета

„Най-тежката глоба е от 50 до 1000 лева. Първата е предупреждение, втората е включване в комисии за беседи по отношение на родителите, също така глобата може да бъде заменена с обществено полезен труд”, обясни прокурорът Пламен Пенчев.

От местната Комисия за борба с противообществените прояви разказват, че всички деца, участници в клипа, са от социалнослаби семейства. Затова се налага да работят сериозно и с родителите им, за да осъзнаят сериозността на извършеното.

„Това, което видях, е че те са доста уплашени, доста са се стреснали. Едва сега родителят каза „аз вече ще го контролирам”, но този контрол не трябва да бъде временен”, посочи д-р Надие Карагьозова, секретар на местната Комисия за борба с противообществените прояви.

Ако съвместните усилия на родители и педагози не дадат резултат и ако момчето продължи с проявите, го грози настаняване във възпитателно училище-интернат. Хората в Кубрат се надяват този път усилията дадат резултат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си