Разрушиха незаконните ромски постройки край фабриката в Кадиево (видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/8232530 www.24chasa.bg

Незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в село Кадиево вече са премахнати. На семейството е осигурен алтернативен вариант за настаняване, който ще даде възможност на възрастните и малолетните деца да имат добри условия за живот и социализиране.

 Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

По думите й случаят в Кадиево с незаконните постройки е емблематичен  и е показателен за това, което се случва.

Разрушиха незаконните ромски постройки край фабриката в Кадиево (видео)

"Не мога да приема за нормално, 150 работни места да бъдат застрашени, инвестиция в региона да бъда застрашена и с години никой да не предприеме мерки. Това за мен е недопустимо. Докато съм областен управител няма да го приема, подчерта Каназирева.

Разрушиха незаконните ромски постройки край фабриката в Кадиево (видео)

Случаят бе решен само за месец благодарение на бързата реакция от страна на областна администрация, община Родопи, социалните служби и органите на реда.

Каназирева припомни, че веднага след подадения сигнал от собственика на фабриката Николай Христозов, че от години производството му е застрашено от начина на живот на семейството, а незаконните им постройки са залепени на оградата на цеха, бе извършена цялостна проверка.

Контролните органи установиха, че земята, върху която са постройките е общинска собственост, за тях няма никакви строителни книжа и семейството не е плащало до сега никакви местни данъци и такси.

„Радвам се, че за първи път законът се приложи с цялата си тежест. За един месец решихме проблем, който е отлаган във времето 20 години. Искрено благодаря на кмета на община "Родопи" и на неговия екип за бързата реакция", каза още областният управител. 

Според Каназирева трябва да се спре с толерирането на подобни случаи и законите да се прилагат към всички.

Кметът на община "Родопи" Павел Михайлов допълни, че в конкретния случай координация между отделните институции и бързата реакция е дала резултат. Той уточни,че семейството е настанено вече в двоен фургон, който е разположен на общинска земя в регулацията на село Кадиево. Осигурени са ток и вода.

„Има всички условия за децата, бутнатите незаконни постройки, освен всичко друго, бяха опасни за семейството, каза Михайлов.

Собственикът на сладкарската фабрика Николай Христозов благодари на институциите, че след толкова години е бил чут и разбран, а проблемът, както за него, така и за всички 159 служители, е най-после решен. Той допълни, че това ще даде възможност на сладкарската фабрика да функционира нормално без риск за производството и опасност от инциденти.

„Днес аз съм един щастлив човек. Искам да кажа едно голямо благодаря на Областната управа в лицето на г-жа Каназирева. Това, което става днес е чудо", коментира Христозов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал