5000 евро награда за випусник на Военния университет навръх 3 март във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/8232823 www.24chasa.bg
5000 евро награда за випусник на Военния университет навръх 3 март във Велико Търново
СНИМКА: Община Велико Търново

Старшина курсант Илиян Пискалски е новият носител на Академичната награда “Трети март”, която се присъжда ежегодно от община Велико Търново в чест на националия празник на България. Пискалски е випусник на Националния военен университет “Васил Левски”. Завършва военна специалност “Сигнално разузнаване и електронна война” и гражданска – “Национална и регионална сигурност”, с отличен успех. Отличието е в размер на левовата равностойност на 5000 евро и ще бъде връчено на тържеството по повод празника.

Честването ще започне с военен ритуал за издигане на националното знаме пред сградата на общината. Празнично слово ще поднесе кметът инж. Даниел Панов.

За търновци и гостите на старата българска столица е предвидена и литературно-музикална композиция „Благослов за България”, в изпълнение на ученици от ПМГ „Васил Друмев“. Автор е Анна Ненова- преподавател по български език и литература.

Програмата ще продължи с празничен благослов пред паметника „Майка България” и военен ритуал за полагане на венци и цветя на признателност.

Празнично търновско хоро ще извият танцьорите от детския ансамбъл „Търновче” при Военен клуб- Велико Търново.

Паралелно с официалните събития Регионалният исторически музей организира безплатен пешеходен тур с беседа „Те загинаха за нашата свобода“. Обиколката ще е по исторически места, свързани с национално-освободителното движение, руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

Пешеходният тур ще започне в 10 ч. от площад „Съединение” пред музей „Възраждане и Учредително събрание“, а екскурзоводи ще са Светла Йорданова, Димитър Димитров и Пенка Виткова. В маршрута са включени музей “Възраждане и Учредително събрание“, музей Затвор, Сарафкината къща, исторически места по ул. „Гурко“ до паметник „Майка България". Участниците в пешеходната обиколка ще се допускат безплатно в музеите.

От 20,00 ч. на площад „Цар Асен І” пред Царевец ще бъде показан аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип