Следят в МБАЛ Хасково за коронавирус 15-г., върнал се от Холандия

https://www.24chasa.bg/region/article/8233372 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Епидемиологичната ситуация на граничния пункт с Турция Капитан Андреево е спокойна. При продължаващите второ денонощие дежурства в разкрития там временен здравен пункт не са установени съмнителни случаи за зараза с коронавируса. Това съобщи на заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствия, аварии и катастрофи към РЗИ-Хасково в областната администрация началникът на епидемиологичния контрол в инспекцията д-р Снежана Иванова.

Вече трети екип застъпва на дежурство заради ситуацията със заболяването COVID 19, поясни Иванова. Въпреки големия пътникопоток, по нейни думи хората реагират адекватно при прилагане на мерките за измерване на температурата или анкета за пътуването и личните данни. Основният поток на входа в България е на пасажери по дестинации от Турция за Сърбия, Румъния и България. До момента няма преминали лица, които идват от четирите определени като рискови държави Китай, Хонконг, Тайван и Италия, допълни д-р Иванова.

Пред присъстващите кметове на общини директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова препоръча да се избягват масови мероприятия, които водят до засилени контакти между големи групи хора.

15-годишно дете е настанено в Инфекциозното отделение на МБАЛ - Хасково, като му е взета проба за коронавирус, информира директорът на лечебното заведение д-р Георги Гелов. Момчето е било на лагер в Холандия, но е имало контакт с връстници от Италия и е развило грипоподобна симптоматика. Мярката с карантината обаче е по-скоро превантивна, макар още да няма излезли резултати от изследването, посочи д-р Гелов.

По думите му разполагащото сега със 17 легла инфекциозно отделение може да бъде разширено при необходимост с още 17 легла, а в епидемичен случай МБАЛ има капацитет да разкрие 129 допълнителни легла. Болницата разполага с целия набор предпазни средства за персонала, увери д-р Гелов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)