Пак обявяват концесията на летище Пловдив (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8237139 www.24chasa.bg
Росен Желязков СНИМКА: Архив

Кабинетът реши днес да открие процедура за 35-годишна концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков след заседанието на Министерския съвет.

Предишната процедура беше прекратена през октомври 2018 г. Тогава класираният на първо място консорциум между китайската компания "Хайван" и "Пловдив Еърпорт инвест" се отказа от концесията. Той бе предложил инвестиции за 79 млн. долара. Класираният на второ място консорциум "Летище Пловдив", който бе предложил 65,5 млн. долара, не бе поканен за преговори, а заради приетият нов Закон за концесиите правителството реши да я прекрати.

Новата процедура, която ще бъде обявена ще е напълно публична, заяви днес Желязков. При оценяване на офертите техническото предложение ще има тежест от 55%, 45 на сто е на финансовото.

Изискванията към участниците е да имат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 на година за срок не по-малък от 5 г. в рамките на последните 10 г. Трябва да са финансирали поне един проект за над 10 млн. лв. пак в последните 10 г., Кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лв., а размерът или пазарната стойност на дълготрайните им материални активи не трябва да е по-малок от 40 млн. лв. Изисква се и да имат опит в набиране на финансови средства.

Концесионното възнаграждение има две ставки. Плаващата е 5% от брутния приход на концесионера за година, но не по-малко от 100 000 лв. Очакват се инвестиции от не по-малко от 100 млн. лв.

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар.

Желязков заяви, че очаква да има интерес към концесията на летището в Пловдив и това да допринесе за транспортната свързаност в региона и със съседните страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал