Германка избра бургаски съдови хирурзи за сложна операция

https://www.24chasa.bg/region/article/8237182 www.24chasa.bg
Екипът на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас, на когото се доверила пациентката от Германия.

На бургаски лекари се доверила германка за най-сложната операция в съдовата хирургия. Интервенцията е извършена от екипа на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас.

"Операцията беше планова, в този случай водещ е изборът на пациента и решението му коя от многото болници в страната и чужбина да предпочете", коментира доц. Валентин Василев, ръководител на Клиниката по съдова хирургия.

58-годишната пациентка търси консултация със съдовите хирурзи на болницата заради болки в двата крака при движение и в покой, изтръпване, невъзможност да измине и минимални разстояния. Преди тези симптоми жената е била активна и е вървяла с километри.

При извършените изследвания се оказва, че страда от сравнително рядко заболяване, наречено Синдром на Лериш, което представлява запушване на коремната аорта заради отлагане на атеросклеротични плаки и е по-често срещано сред мъжете. Ако състоянието не се лекува, може да се стигне до гангрени и ампутации на краката, обясняват медици.

При операцията, продължила повече от четири часа и половина, е направен т.нар. аорто-бифеморален байпас, който възстановява кръвообращението под запушения участък чрез заобикалянето му посредством протеза. Операцията е сложна и тежка, изисква умения и концентрация на екипа. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас годишно се извършват около десетина подобни интервенции, казват от болницата. И допълват, че хубавото при този тип операции е, че непосредствено след приключването симптомите отшумяват напълно.
Пациентката от Германия вече е преминала няколко контролни прегледа, които са показали пълното й възстановяване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип