Германка избра бургаски съдови хирурзи за сложна операция

https://www.24chasa.bg/region/article/8237182 www.24chasa.bg
Екипът на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас, на когото се доверила пациентката от Германия.

На бургаски лекари се доверила германка за най-сложната операция в съдовата хирургия. Интервенцията е извършена от екипа на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас.

"Операцията беше планова, в този случай водещ е изборът на пациента и решението му коя от многото болници в страната и чужбина да предпочете", коментира доц. Валентин Василев, ръководител на Клиниката по съдова хирургия.

58-годишната пациентка търси консултация със съдовите хирурзи на болницата заради болки в двата крака при движение и в покой, изтръпване, невъзможност да измине и минимални разстояния. Преди тези симптоми жената е била активна и е вървяла с километри.

При извършените изследвания се оказва, че страда от сравнително рядко заболяване, наречено Синдром на Лериш, което представлява запушване на коремната аорта заради отлагане на атеросклеротични плаки и е по-често срещано сред мъжете. Ако състоянието не се лекува, може да се стигне до гангрени и ампутации на краката, обясняват медици.

При операцията, продължила повече от четири часа и половина, е направен т.нар. аорто-бифеморален байпас, който възстановява кръвообращението под запушения участък чрез заобикалянето му посредством протеза. Операцията е сложна и тежка, изисква умения и концентрация на екипа. В Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас годишно се извършват около десетина подобни интервенции, казват от болницата. И допълват, че хубавото при този тип операции е, че непосредствено след приключването симптомите отшумяват напълно.
Пациентката от Германия вече е преминала няколко контролни прегледа, които са показали пълното й възстановяване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни