Пробация за мъж, държал 23 археологически обекта у дома

https://www.24chasa.bg/region/article/8242067 www.24chasa.bg
СНИМКА: ОДМВР - Търговище

Мъж, държал 23 археологически обекта, ще търпи наказание „пробация“ по одобрено от съда споразумение с Окръжната прокуратура в Търговище, съобщиха от държавното обвинение.

45-годишният Светослав С. получи наказанието с две задължителни пробационни мерки за срок от 8 месеца, след като състав на Търговищкия окръжен съд одобри постигнатото споразумение с Окръжната прокуратура. Наказанието – задължителна регистрация по настоящ адрес и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 8 месеца, му бе наложено, след като мъжът се призна за виновен за държане на 23 археологически обекта, които не са били идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, регламентиран в Закона за културното наследство.

Предметът на престъплението по член 278, ал. 6 от НК след одобряване на споразумението се отнемат в полза на държавата и се предават на Регионалния исторически музей в Търговище. Това са части от бронзови пръстени от Средновековието, монети от различни векове на Римската империя, предмети от античността и др.

В тежест на осъдения са и направените по делото разноски.

Одобреното от съда споразумение е със сила на присъда и е окончателно.

Античните монети, пръстени, апликации и украшения бяха иззети от дома на мъжа от Търговище при специализирана полицейска операция на 6 февруари. В жилището му са открити и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, съобщиха от ОД на МВР. Мъжът е задържан.

Установено е, че той е съхранявал 143 антични монети, пет пръстена и пет елемента от апликации и украшения, представляващи археологически обекти, които не са регистрирани. В дома си той държал и самоделен пистолет, 53 боеприпаса - 22-ри калибър, както и запалка за ръчна граната. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г