Променят закон, за да има бързо 5G, иначе България остава на опашката в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8261670 www.24chasa.bg
В 80 града по света вече има изградени 5G мрежи и се тестват технологии за интелигентно управление.

Облекчават изисквания за обновяване на базови станции, но запазват нормите за безопасност

Промени в Закона за устройството на територията, които ускоряват въвеждането на 5G в България, приеха депутатите от регионалната комисия в сряда.

Промени в закон облекчават обновяването на базовите станции на операторите, без да променят нормите за безопасност.
Промени в закон облекчават обновяването на базовите станции на операторите, без да променят нормите за безопасност.

Новите текстове са внесени от независимия Спас Панчев. Според тях обновяването на мрежите на операторите ще става по улеснена и съкратена процедура. Записано е, че преоборудване, когато не се налагат изкопни работи или промяна на конструкцията, може да става след становище от инженер-конструктор и оценка от Националния център по обществено здраве за нивото на електромагнитните излъчвания.

Предложените промени ще съкратят времето за навлизане на новата технология в живота ни, без да променят изискванията за безопасност. Запазват се прилаганите и изследвани вече 20 г. норми, на които трябва да отговарят базовите станции на операторите относно електромагнитни излъчвания.

В България те са между 45 и 100 пъти по-стриктни от тези в ЕС. Предварителен и последващ контрол върху тях се упражнява от страна на здравните власти. За още по-голяма прозрачност и информираност на потребителите в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще бъде създаден публичен регистър на базовите станции и резултатите от измерванията за електромагнитни излъчвания.

От обявените наскоро данни от тест на електромагнитни излъчвания в 5G мрежа в реална среда във Великобритания става ясно, че те са едва 0,039% от нормата ца безопасност.

Според последния сравнителен анализ на Световната GSM асоциация

България е сред

малкото

останали страни,

в които все още

действа сложен

и бавен

разрешителен

режим

за технологично обновяване на базови станции. В момента дори за смяната на антените се изисква разрешително за строеж като за жилищна сграда или малка ВЕЦ. Процесът отнема около две години.

В повечето държави в Европа облекчаването на изискванията е факт и това се прави, без да се изискват нови строителни разрешения. Последно промени в законодателствата бяха направени в Сърбия, Румъния и Северна Македония. Липсата на подобно облекчение в България би направило българската икономика неконкурентоспособна в сравнение със съседните държави. Същевременно над 80 града в Европа вече имат изградени 5G мрежи и тестват услугите на т.нар. умен град - здравеопазване, енергетика, транспорт, интелигентните сгради, цифрови услуги. Сред тях са Амстердам, Авейру, Барселона, Берлин, Осло, Лондон, Мадрид, Милано, Стокхолм, Виена и други.

Предложените промени в закона не са единствените, които са необходими, за да ползваме 5G от пето поколение в близко бъдеще. Операторите все още очакват достъп до радиочестотния спектър, който им е необходим за изграждането на такива мрежи, както и по-добри, съобразени с практиките в Европа цени за този спектър. Напредък по тези въпроси има, но са необходими съответните решения на правителството.

Създаването на условия за бързо навлизане на 5G в България

ще има голям

икономически

ефект

Само изграждането на новите мрежи и свързаните с тях услуги ще ангажира общи инвестиции от порядъка на 1 млрд. лева, които ще направят операторите.

Отделно от това има многомилиардни проекти от ЕС, свързани с новите технологии. Още през 2017 г. бе договорено да се направят трансгранични пътни коридори между европейските страни с внедряване на 5G за управление на трафика и автономни автомобили.

През България

минават два

коридора, а

финансирането е

за 43 млрд. евро

Подготовката и стартирането на работата по тях започват през следващата година и страната ни има шанс да привлече няколко милиарда евро, ако има адекватни проекти за финансиране.

5G технологията всъщност ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видео и още много други. Съдържанието, което се излъчва, освен че ще е с високо качество, ще се гледа в реално време, без накъсване и забавяне. За изтегляне на един филм например ще са нужни само няколко секунди.

Игрите с добавена реалност ще са достъпни без проблем и от мобилно устройство, гледането на спорт или концерт ще е все едно сте на живо, а не на дивана вкъщи.

Разговорите ще се променят драстично - с 5G слагате VR очила, обаждате се на близък, приятел или по работа и събеседникът се появява пред вас в триизмерна холограма, все едно сте един до друг в стаята.

Операции и други медицински интервенции и прегледи ще могат да се правят от всяка точка на света и дори няма да е необходимо доктор и пациент да са в една стая. Същото се отнася и за образование от разстояние. Индустрията ще стане в пъти по-ефективна чрез използването на роботи.

Ще има

възможност за

умни домове

и управлението на всички уреди от разстояние чрез смартфона. Ще се появяват и т.нар. умни градове с интелигентни системи за управление на трафика, паркирането, извозването на отпадъците, управление на ВиК и още много други улеснения.

Да не говорим за това колко човешки живота ще бъдат спасени благодарение на това, че колата ще реагира 250 пъти по-бързо чрез 5G, отколкото може да го направи шофьорът.

България обаче рискува да остане на опашката при пускането на технологията заради липсата на достатъчно честоти и тромавия строителен режим.