Медицинският университет във Варна с нов ректор, избират нов шеф на "Св. Марина"

https://www.24chasa.bg/region/article/8279919 www.24chasa.bg
Проф. д-р Валентин Игнатов.

Проф. д-р Валентин Игнатов е новият ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Той бе избран днес с мнозинство от членовете на Общото събрание на университета, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Проф. Игнатов ще напусне поста на изп. директор на УМБАЛ “Св. Марина”, който заемаше до днес.

Към момента в МУ-Варна се обучават общо 5879 студента, от които 1700 чуждестранни от 49 държави.

За председател на Общото събрание бе избран проф. д-р Красимир Иванов, а за заместник-председатели проф. д-р Росен Маджов и проф. д-р Вилиян Платиканов.

Проф. д-р Валентин Игнатов е завършил Първа езикова гимназия в град Варна през 1977г. и Медицински факултет при ВМИ-Варна през 1986г. Получава ОНС „Доктор“ през 2005 г. и ОКС „Магистър по здравен мениджмънт“ през 2011 г. От 2005 г. е доцент по хирургия в Катедрата по обща и оперативна хирургия на МУ-Варна.

От 2013 г. е професор по хирургия в Катедрата по обща и оперативна хирургия на МУ-Варна. Председател е на Асоциацията на университетските болници в Република България. Заема поста изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина“- Варна от 2016 г. до момента. Преминал е допълнителни професионални квалификации и специализирани курсове в България, Ирландия и Германия. Проф. Игнатов е лектор и екзаминатор по хирургия на студенти в МУ-Варна със 126 ч. годишна аудиторна заетост. Има 205 научни публикации, от които 59 индексирани в световноизвестни бази данни (Web of Science/Scopus). Автор и съавтор е в глави на международни монографии. Владее английски и руски език.

Проф. д-р Валентин Игнатов притежава специфични хирургични умения в ендоскопската техника, лапароскопска хирургия и хирургична ендоскопия. Носител е на множество призове и награди.