Водата в Ботевград опасна, замърсена е с фекалии

https://www.24chasa.bg/region/article/8285265 www.24chasa.bg
Иван Николов (в средата) - председател на сдружението “За чиста вода - Ботевград”, обяви, че проби са показали, че водата в града не е годна за ползване.

Водата от язовир “Бебреш”, която използват жителите на Ботевград, е опасна за здравето им, съобщиха във вторник от сдружение “За чиста вода - Ботевград”. Причината - има ешерихия коли и ентерококи, което означава, че е замърсена с фекалии.

От организацията са направили изследване на водата, която тече от чешмите в домовете на хората в града. Пробите са взети на място от специалисти от сертифицирана лаборатория на 31 януари и 10 февруари. Изследвано е наличието на ешерихия коли и ентерококи, като и за двете пробите са дали положителен резултат.

Водата в Ботевград опасна, замърсена е с фекалии

С разлика от две седмици проби били взети и от РЗИ, но там резултатите показали, че водата съответства на стандартите и не е замърсена. Поради това от сдружението настояват да разберат защо има разлика, след като пробите, изследвани в независима лаборатория, показват замърсяване. Химикът Кирил Руневски посочи, че изследванията са показали наличие на ешерихия коли от 4 на 100 мл, а на ентерококи – 32 в 100 мл, а не трябва да има изобщо такова съдържание.

Целта ни е да окажем натиск върху институциите и общината да си свършат работата, за да може хората в Ботевград да пият чиста вода, заяви председателят на сдружението Иван Николов. Според организацията криза с водата в Ботевград няма, проблемът е с нейната чистота и дали може да се използва.

Николов цитира лаборанта, който заявил при вземането на пробите, че те “светят”. И обяснил, че водата най-вероятно съдържа вещества, за които те не са сертифицирани да правят изследвания.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа