Иван Николов: Няма да спрем с натиска, хората в Ботевград заслужават чиста вода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8285275 www.24chasa.bg

Сега плащат за такава, но не я получават, казва председателят на сдружение “За чиста вода - Ботевград”:

- Г-н Николов, защо сега решихте да изследвате проби от водата в Ботевград, след като проблем с нея има от години?

- Решихме сега да направим изследвания, защото чухме наскоро от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, че водата не била опасна, просто не била вкусна и понякога течала от чешмите с различен цвят. Това обяснение предизвика притеснения у нас, зачудихме се какво означва водата да не е вкусна. Поради това решихме да направим изследването.

- Как стана вземането на пробите?

- Стана на случаен принцип. От лабораторията изпратиха нейни специалисти да вземат проби, за да се гарантира, че са стерилни и да няма съмнения, че сме дали вода от друго място, а не от чешмите на хората. За съжаление, се потвърдиха опасенията ни, че водата не се пречиства и е негодна за употреба - тя съдържа ешерихия коли и ентерококи, които са опасни за човешкото здраве и могат да причинят тежки заболявания.

- Но проби, взети от РЗИ, показват, че водата отговаря на стандартите. Защо е това разминаване?

- И ние искаме да разберем това. Изпратили сме в РЗИ резултатите от нашите проби и очакваме тяхното становище. Имаме съмнения, че преди посещение на РЗИ за вземане на проби водата се хлорира, което обичайно не се прави. Но не можем да знаем дали наистина това се прави.

Нека да бъдат дадени данни от РЗИ за минал период дали е имало проби, които са показали замърсяване. Ако е имало, какви мерки са взети. Ако няма данни за замърсявания, да се даде информация как са взети пробите, как са направени изследванията.

Имаме информация за изследвания на “Напоителни системи”, които стопанисват язовира, и те също показват, че водата е замърсена. Но това не са публични данни и няма как да ги покажем.

- Запознат ли е с резултатите от вашите проби кметът Гавалюгов?

- Кметът на града знае за проблема с водата, защото отдавна е на този пост. Но той е в темата от другата страна - за така наречената водна криза, но такава няма. Имаме проблем с качеството на водата. Редно е г-н Гавалюгов да поеме отговорност и да каже - водата е годна за пиене или не е годна. Не е редно в 2020 г. жителите на Ботевград да носят в туби вода, която пълнят от чешми или извори. Надали има друг такъв град в България, в събота и неделя това е като атракция - опашки пред чешмите в града. 

А каква вода тече от тях, също не е ясно. Има голяма вероятност да е същата, която е във водопровода.

- Инициирахте референдум за водата в Ботевград, какво се случи с него?

- С процедурни хватки провеждането на референдум бе осуетено. Събрахме нужните подписи и внесохме искане в общинския съвет да се гласува провеждането на референдума. От общината ни отговориха, че въпросът “Искате ли да пиете чиста вода” бил много общ.

- Откъде всъщност идва водата на Ботевград?

- Градът се снабдява от язовир “Бебреш”, който е построен през 1987 г. за напояване, не за питейни нужди. Язовирът няма санитарно-охранителна зона, която да гарантира, че се подава чиста вода.

- А преди това каква вода са пиели хората в града?

- Преди построяването на язовир “Бебреш” градът е пиел вода от 28 сондажа. По-късно е решено градът да се водоснабдява от язовира. Вероятно защото сондажите и свързаните с тях помпени станции изискват поддръжка. Има и други начини за водоснабдяването на града – подпочвено езеро, което лежи между Ботевград и село Скравена.

Но в крайна сметка се оказва, че жителите на Ботевград от десетилетия не ползват водата за пиене и готвене, а само за миене. Но в същото време са принудени да плащат за чиста вода, но не получават такава.

- Има ли шанс да се възстанови подаването на вода от други източници?

- Тези 28 водоизточника съществуват, просто са изоставени. Но могат да бъдат възстановени.

Има и проект за изграждане на язовир край село Литаково, където в подножието на планината се вливат много реки. Има и положени тръби. Ако проектът бъде завършен, това също може да е алтернативен източник на вода за Ботевград.

- Ще инициирате ли нов референдум за водата в Ботевград?

- Обмисляме тази възможност, макар че кметът е същият, дори разполага с по-голямо мнозинство в общинския съвет. И щом като веднъж с процедурни хватки осуетиха референдума, надали ще го допуснат сега.

Въпреки че кметът Иван Гавалюгов се подписа под първото искане за референдум. Но вероятно това, че там бе посочено, че общината ще се задължи да осигури чиста вода, е прозвучало стряскашо и той се отказа от инициативата.

- Какво планирате занапред, след като се отказвате от нов референдум?

- Планираме вземането на нови проби от водата, която тече от чешмите на хората в града. За да сравним какво ще покажат резултатите от тях с вече обявените.

Призоваваме и община Ботевград да започне широк обществен дебат и в най-кратък период да изготви програма за справяне с проблема, за да могат хората в Ботевград да имат чиста вода.

Хората в Ботевград очакват институциите да вземат мерки да се реши този проблем, който е от години. Те очакват да се подмени и остарялата водопреносна мрежа. Ще продължим да отстояваме тази наша кауза.

Това е нашата възможност като гражданско обединение - да оказваме натиск върху ръководството на общината и институциите. Ботевградчани заслужават чиста вода.

  • План Б - бюлетини от вкъщи

    План Б - бюлетини от вкъщи

    Когато визионерите започнаха да анализират последствията от коронавирусната криза, ударила света, ето едно от нещата, за които бяха единодушни: ще се промени технологията на гласуване. И в България, и в цяла Европа карантинните мерки лека-полека отпадат. Но все още никой не може да каже със сигурност кога вирусът ще бъде окончателно победен