Хотели и ресторанти в Пловдив празни, съкращават персонал

https://www.24chasa.bg/novini/article/8289958 www.24chasa.bg
Една от най-популярните сладкарници до Джумаята е почти празна въпреки хубавото време. Снимки: Руслан Йорданов

Масово отменят резервации, браншът се срива

Поголовно анулиране на резервации изправи пред истински кошмар пловдивски хотелиери и ресторантьори. Някои вече предприеха съкращения, а други тръпнат докога ще издържат.

"Ужасяващо е. Днес 30 чужденци си отмениха настаняването при нас. Не зная как ще се справим с плащанията", заяви пред "24 часа" собственичката на хотел "Одеон" Тони Симидчиева.

Тя разказа, че колегите й са полудели. "Никой не знае докога ще продължи тази криза, а още сме в началото на коронавируса. Зимата беше мъртъв сезон, сега започна да се раздвижва и заразата плъзна", притеснена е Симидчиева.

Според нея най-страшна е неизвестността. "Всичко, което се случва, звучи като научна фантастика, а в същото време виждам, че е реално", коментира хотелиерката. Тя е загрижена за персонала си, защото знае, че служителите й карат от заплата до заплата и няма на какво друго да разчитат, ако загубят работата си.

Други пловдивски хотелиери пък вече са пристъпили към драстични съкращения, тъй като са разчитали на семинари, тиймбилдинги и групови нощувки, а те са отменени за месеци напред. Някъде свиването на персонала е до 50%. В региона има дори затворени почивни бази, а някои предприятия пускат работниците в неплатен отпуск.

"Браншът търпи големи загуби. Бяхме принудени да отменим дългоподготвяния "Уикенд в Пловдив", който трябваше да се проведе на 13, 14 и 15 март. За него бяха ангажирани няколко хотела в града, но резервациите са отменени. Провалиха се и постановки на пловдивската опера, Драматичният и Кукленият театър, свързани със събитието", заяви председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев. Според него щетите при хотелиерите от несъстоялия се уикенд са за хиляди левове.

Никой не знаел докога ще продължи тази вълна и кога ще затихне. "Ако трае половин година, тогава ще загинем", притеснен е Фратев. Негови колеги прогнозират, че кризата сега ще е по-драматична от тази, която мина през 2009 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов