От днес - драконовски мерки във Варна срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/region/article/8305717 www.24chasa.bg
Иван Портних Снимка: Архив

Нови, още по-строги мерки се въвеждат във Варна от днес след констатирането на първия случай на заразен с коронавирус. Те бяха обявени от кмета на града Иван Портних вчера след заседанието на Областния кризисен щаб.

Засилват се проверките по търговските обекти от екипи на общината и РЗИ. При неспазване на хигиенни изисквания или струпване на хора ще има тежки санкции за собствениците, като дори може да се стигне до затваряне на обекта. От днес няма да функционира и Синята зона в града.

Автогарата, жп гарата и подлезите ще се дезинфекцират. Продължават и ежедневните дезинфекции на автобусите и тролейбусите на „Градския транспорт”. Гарите ще се контролират от полицията. Районните кметове ще проверяват дали домoуправителите осигуряват дезинфекции на врати, брави, асансьори и парапети в кооперациите. Общински служители ще съдействат на екипите на полицията и РЗИ, които проверяват поставените под домашна карантина.

„Имаме готовност при влошаване на ситуацията на по-крути мерки. Искам да помоля всеки един от Вас за отговорност! Бъдете разумни, бъдете здрави!”, каза Иван Портних. Той припомни, че Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години и глоба от 10 000 лв. до 50 000 лв. за всеки, който наруши разпореждания против разпространението на коронавируса.