Във Варна: Хотелите минават на чинии за еднократна употреба, забраняват се опашките

https://www.24chasa.bg/region/article/8308569 www.24chasa.bg
Областният управител на Варна Стоян Пасев СНИМКА: Архив

Областният управител на Варна Стоян Пасев подписа нови противоепидемични мерки за територията на областта.

Ето и новите моменти в наредбата: Проветряване на всеки 30 мин. в обекти, които произвеждат и предлагат на място, храни (във фурни, сладкарски изделия) и в обекти, в които извършва търговия с храни (супермаркети, малки магазини за хранителни стоки, складове за търговия).

В тези обекти всички повърхности, които влизат в пряк контакт с ръцете на граждани и служители, трябва да се дезинфекцират със специален препарат през интервал от 20 минути.

Конкретно лице трябва да предотвратява струпването на хора, да следи отстоянието между отделните граждани пред гишета, витрини, каси и други, най-малко 1,5 метра.

С наредбата категорично се забранява струпването на опашки на граждани в обектите за търговия с храни. Забранява се задържане на хора и консумация на храни, пред или в супермаркети, магазини, фурни, баничарници и др.

Относно хотелите, в които има заведения за хранене и/или питейни заведения, Пасев нареди: Да не се предлагат храни на блок маса, да се използват съдове за еднократна употреба, да предлагат хранене (закуска, обяд или вечеря) по предварително избрано меню, като порционът да бъде опакован в съдове за еднократна употреба и клиентът да го консумира самостоятелно.

Областният управител напомня, че регистърът на разрешените биоцили с вирусоцидно действие е публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването.

Магазините за промишлени стоки и ателиета за услуги на граждани (златарски, ключарски и др.) работят като извършват поне 3-кратна дезинфекция на търговските площи – тезгяхи и подове, дръжки, врати, ключове за осветление. Посещението в такива обекти, трябва да е съобразено с площта на обекта с осигурено отстояние на клиентите от 1,5 метра.

Всички останали обекти на пазарите, които предлагат нехранителни стоки да не извършват дейност.

Всеки, който не спазва дадените указания ше бъде санкциониран.

Кметове на общините в областта, съвместно със структурите на МВР трябва да организират контрол върху пропусквателния режим на автогари и жп гари - да се извършва мерене на температура, да се указва съдействие при установена нужда.