10 000 л спирт за дезинфекция даряват на болници "Захарни заводи" - Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/8355339 www.24chasa.bg
Болниците имат непрестанна нужда от дезинфектанти в извънредната ситуация с коронавируса
Болниците имат непрестанна нужда от дезинфектанти в извънредната ситуация с коронавируса СНИМКА: Дима Максимова

10 000 литра денатуриран етилов алкохол даряват на болниците МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново от "Захарни заводи" - Горна Оряховица. Компанията оповести на сайта си жеста:

„За нас е изключително важно и мотивиращо, че в този тежък за страната ни момент имаме възможност да осигурим част от нужните суровини, както и да помогнем на нуждаещи се лечебни заведения. Използваме това съобщение и за да призовем всички граждани към спокойствие. Вярваме, че в държавата ни работят достатъчно производители на етилов алкохол, които своевременно могат да осигурят нуждите на производителите на дезинфектанти“, каза Георги Узунов, председател на Надзорния съвет на „Захарни заводи“ АД.

По експертна преценка етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, възлиза на около 1 000 000 л / месечно. В България има още поне 4 големи производители на етилов алкохол, освен „Захарни заводи“ АД. Общият технически капацитет на тези предприятия е около 360 000 литра за денонощие. Това означава, че за по-малко от 3 денонощия те могат да осигурят месечните потребности на страната от спирт за производство на дезинфектанти.

Компанията своевременно е подала информация към Правителството за наличните основни и спомагателни суровини и материали за производство на спирт. Към момента, те са достатъчни за производство на етилов алкохол за период около 3 месеца, каквито би следвало да бъдат и възможностите на останалите предприятия, се казва в съобщението.

Само за месец март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар от предприятието в Горна Оряховица е 60%. Продажбите, целево насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура към настоящия момент възлизат на над 700 хил.литра.