Коронавирусът порази медици в две пловдивски болници (обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/8357438 www.24chasa.bg
УМБАЛ ""Св. Георги"

- Две 21-годишни момичета са последните установени случаи на Ковид-19

- Откриха гнезда на заразата в болниците "Св. Георги" и "Пълмед"

60 лекари, сестри и санитари от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Георги" са поставени под карантина, след като 59-годишна медицинска сестра се разболя от коронавирус. Взети са проби на медиците, а целият 12-ти етаж на болницата е отцепен.

Жената е имала контакти с всичките 20 болни в отделението, а от миналия петък си е у дома. Състоянието на превързочната сестра е средно тежко, но отива към сериозно, съобщи директорът на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Манчева.

"Ако в Клиниката по неврохирургия трябва да се приемат пациенти, те ще се пренасочват към другите болници. Надяваме се изследванията на всички пациенти и персонала да станат по-бързо и да са отрицателни", обясни управителят на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов.

Въведен е филтър на входа и всички пациенти влизат през Спешния център, където се измерва температурата им.

Това важи и за родилките. Ако носят лични предпазни средства, не е проблем да минат оттам, каза още директорът на здравното заведение.

УМБАЛ "Св. Георги" е втората болница в града, където пламва Ковид-19. Лекар и две сестри от спешното отделение на МБАЛ „Пълмед“ също са с положителни проби за коронавирус, и всичките им контактни лица, включително и медиците, са поставени под карантина.

Общо лицата под лекарско запрещение в Пловдив и областта са 1867 души. 9 са вече установените случаи на заразени. Последните установени са две млади момичета на по 21 години, които са настанени в Инфекциозна клиника, съобщи ген. Мутафчийски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи