Окончателно: Бившата шефка на болницата в Раднево в ареста за присвояване на 83 862 лева

https://www.24chasa.bg/region/article/8360985 www.24chasa.bg
Бивша шефка на болницата в Раднево не се яви в пловдивския съд

Апелативният съд в Пловдив отказа да измени мярката за неотклонение на бившия управител на МБАЛ "Д-р Димитър Чакмаков" д-р Мая Узунова и я остави в ареста.
Със специална молба-декларация тя е заявила, че не желае да се яви в залата, а ще бъде защитавана от упълномощения от нея адвокат. Според магистратите с оглед движението на делото между инстанциите не е разколебано обоснованото предположение за авторство на вменените на обвиняемата престъпления.
Пловдивските апелативни съдии не приеха като ново обстоятелство довода на защитата, че д-р Мая Узунова, която е епидемиолог, би могла да се включи в лечението на болни с коронавирус. Според магистратите, без да се подценява квалификацията й, тя няма практически опит като инфекционист. Според експертната преценка обгрижването на болните изисква мултидисциплинарни екипи.
Апелативният съд посочи, че напълно законосъобразно Старозагорският окръжен съд е определил едномесечен срок, в който ново искане от обвиняемата Мая Узунова за промяна на мярката й за неотклонение е недопустимо, освен при влошаване на здравословното й състояние.
Тя е привлечена към наказателна отговорност за присвояване на пари в периода от месец април 2018 г. до месец декември 2019 г. в град Раднево като управител на многопрофилната болница в съучастие с главната счетоводителка и специалиста човешки ресурси и ТРЗ в същото лечебно заведение, както и с шофьора. Обвинението е, че е за 83 862 лева, представляващи суми по граждански договори с различни лица. Лекарката е обвинена и за това, че не е положила достатъчно грижи за ръководенето, управлението, запазването на повереното й имущество и за възложената й работа, от което са последвали значителни щети за търговското дружество в размер на 361 744 лева - общата сума на изплатени допълнителни възнаграждения и премии на нея и на останалите обвиняеми по делото.
За посочените обвинения най-тежкото наказание, което предвижда законът, е лишаване от свобода от 3 до 15 г;
Определението е окончателно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки