Пловдивчанин събра пари за 10 респиратора, с които ще лекуват тежко болните от COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8373924 www.24chasa.bg
Лазар Радков. Снимка: бТВ.

Само за два дни и половина пловдивчанинът Лазар Радков успя да събере пари за десет респитарора за българските болници. Светкавичната благотворителна кампания той проведе във фейсбук профила си.

Негови приятели и съмишленици тутакси се включват и сумата бързо достигна необходимите 206 хиляди лева. Вече са поръчани обдишващите апарати, с които ще се лекуват тежките случаи на заразени с коронавирус.
Респираторите ще пристигнат след три седмици, съобщи той пред бТВ. Те ще бъдат дарени на нуждаещите се болници в страната.

Лазар Радков бе мотор и на друга изключително успешна благотворителна кампания - „Капачки за бъдеще“, която успя да осигури кувьози за 22 лечебни заведения в страната.

Той описа целия механизъм на набирането на средствата в профила си във фейсбук:

“Разказах на група приятели какво смятам да направя и защо е важно да се действа бързо и двама от тях казаха, че ще се включат със средствата за по един респиратор всеки. До обяд желаещите и респираторите вече бяха четири.

Надвечер споделих цялата история с вас във фейсбук и много хора ме попитаха как могат да се включат финансово. Дадох сметката на фондацията в коментари и до одеве се бяха събрали над 6400 лв.

Междувременно в събота още мои приятели изявиха желание да се включат в поръчката, предоставяйки средства за 1-2 респиратора и обещаните средства вече покриваха 7 броя.

Днес събраните и заявените средства покриват вече 9 респиратора, повечето от заявили участие преведоха 50% капаро и чакам превод от една фирма, която ще покрие поне половин респиратор и още един приятел, който ще поема 1/4 и средствата май се събраха”.

Лазар и неговите съмишленици са започнали и проучване от колко и какви защитни средства се нуждаят медицинските лица във всички болници в страната.

Получили са и дарение от 15 хиляди лицеви щита за медиците, а куриерска фирма се е съгласила да ги разпрати безплатно да нуждаещите се лечебници.
“Много фирми и хора се включват в благотворителните акции и това ме радва. В България има смислени хора, на които им пука и имат желанието страната ни да стане по-добро място за живеене", подчерта Лазар Радков.

В заключение пловдивчанинът отправи следния призив:

“Хора, доброволствайте и помагайте ден след ден. От нас зависи -  всеки може да помогне с мъничко. Нещата в света се променят, когато големи групи от хора правят смислени неща всеки ден”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер две в тениса Рафаел Надал бе приятно изненадан за рождения си ден. Той навършва 34 години. Матадора получи като подарък от децата в школата си в Манакор торта. Тя бе във формата на корт. В четирите ъгъла имаше по една сладка тенис топка, а в средата бе запазения знак на Рафа. Децата му поднесоха сладкия дар преди тренировката му

Цветана Пиронкова сериозно работи за връщането си на корта. Освен неуморните тренировки, тя хвана ракетата и за снимка. Тенисистка №1 на България през този век позира за снимка, замахвайки с нея и вперен в бъдещето поглед. "Животът е такъв, какъвто го направим, винаги е бил и ще бъде", написа тя. Пиронкова обяви

На безкрайните опашки се нареди телевизионният продуцент Димитър Станчев. Създателят на супершоу "Невада" се опита бързо да придвижи документи, но струпването от хора на моменти го обезсърчаваше. Станчев носеше предпазна маска, въпреки че на открити пространства това не е задължително. Снимки: България