Димитър Николов: Нека аз да съм лошият, но и един човек да спасим, значи си е струвало да вдигнем пейките

https://www.24chasa.bg/region/article/8374618 www.24chasa.bg

Бургаският кмет предприе безпрецедентна мярка срещу струпването на хора по паркове и градинки в морския град

И един човек да спасим, значи си е струвало да вдигнем пейките от парковете в Бургас. Това заяви кметът Димитър Николов след като предприе безпрецедентна за страната мярка срещу разпространението на коронавируса като нареди временно да се премахнат или разредят пейките в зелените площи на града, за да не се събират хора на раздумки около тях.

Акцията започна от събота и обхвана всички паркове в града, включително и Морската градина на Бургас, която е любимо място за разходка на бургазлии и туристи.

"Целите с тази мярка са две: да опазим живи и здрави бургазлии и да им спестим 5000 хил. лв. глоба. Тази мярка е насочена предимно към възрастните хора, които са най-уязвими от коронавируса", заяви Николов. Лично той след въвеждане на извънредното положение обикалял паркове и градинки да призовава съгражданите си да се приберат, но не срещнал разбиране. Затова съгласувал идеята с кризисния щаб, на който е председател, и решил да я приложи.

"Не знам дали в други страни са действали така, решихме го спонтанно. Няма друг начин, съжалявам. Експертите са категорични, че дистанцията е най-добрата предпазна мярка. Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. И за мен не е приятно, но това означава да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще разредим пейките, ще ги вдигнем или съберем една върху друга на местата, където се събират най-много хора. Живот и здраве, когато приключи всичко, за един ден ще ги върнем по местата им", добави бургаският кмет.

За вдигането на пейките безвъзмездно си е предложил услугите общински съветник със строителна фирма.

"Така спестихме разходи и жива сила на наши служители в почивните им дни", каза кметът.

Междувременно мярката предизвика противоречива реакция сред общинските съветници в Бургас.

"Премахването на пейките от парка е пълно безумие, безобразие и беззаконие. Парковете не са частни, а обществени", скочи срещу инициативата адвокатът Иво Баев от "Демократична България". Категорично в подкрепа на кмета се обяви обаче лидерът на ВМРО Георги Дракалиев на страницата си във фейсбук.

"Нека аз да съм лошият, но по-важното за мен е да спасим човешки животи. Не виждам беззаконие - нали разпоредбите в извънредното положение забраняват разходките из парковете, което означава, че не би трябвало пейките да се ползват. Никой няма да си ги занесе у дома, като се успокои положението, ще ги върнем", реагира Николов.