Димитър Николов: Нека аз да съм лошият, но и един човек да спасим, значи си е струвало да вдигнем пейките

https://www.24chasa.bg/region/article/8374618 www.24chasa.bg

Бургаският кмет предприе безпрецедентна мярка срещу струпването на хора по паркове и градинки в морския град

И един човек да спасим, значи си е струвало да вдигнем пейките от парковете в Бургас. Това заяви кметът Димитър Николов след като предприе безпрецедентна за страната мярка срещу разпространението на коронавируса като нареди временно да се премахнат или разредят пейките в зелените площи на града, за да не се събират хора на раздумки около тях.

Акцията започна от събота и обхвана всички паркове в града, включително и Морската градина на Бургас, която е любимо място за разходка на бургазлии и туристи.

"Целите с тази мярка са две: да опазим живи и здрави бургазлии и да им спестим 5000 хил. лв. глоба. Тази мярка е насочена предимно към възрастните хора, които са най-уязвими от коронавируса", заяви Николов. Лично той след въвеждане на извънредното положение обикалял паркове и градинки да призовава съгражданите си да се приберат, но не срещнал разбиране. Затова съгласувал идеята с кризисния щаб, на който е председател, и решил да я приложи.

"Не знам дали в други страни са действали така, решихме го спонтанно. Няма друг начин, съжалявам. Експертите са категорични, че дистанцията е най-добрата предпазна мярка. Времето ще става все по-хубаво и ще е все по-трудно да се спазват забраните. И за мен не е приятно, но това означава да се върнем към обичайния си начин на живот. Затова ще разредим пейките, ще ги вдигнем или съберем една върху друга на местата, където се събират най-много хора. Живот и здраве, когато приключи всичко, за един ден ще ги върнем по местата им", добави бургаският кмет.

За вдигането на пейките безвъзмездно си е предложил услугите общински съветник със строителна фирма.

"Така спестихме разходи и жива сила на наши служители в почивните им дни", каза кметът.

Междувременно мярката предизвика противоречива реакция сред общинските съветници в Бургас.

"Премахването на пейките от парка е пълно безумие, безобразие и беззаконие. Парковете не са частни, а обществени", скочи срещу инициативата адвокатът Иво Баев от "Демократична България". Категорично в подкрепа на кмета се обяви обаче лидерът на ВМРО Георги Дракалиев на страницата си във фейсбук.

"Нека аз да съм лошият, но по-важното за мен е да спасим човешки животи. Не виждам беззаконие - нали разпоредбите в извънредното положение забраняват разходките из парковете, което означава, че не би трябвало пейките да се ползват. Никой няма да си ги занесе у дома, като се успокои положението, ще ги върнем", реагира Николов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Стефанова има идеята от 7 години, но я реализира покрай карантината Носителка на две корони за красота написа детска книжка! Мис България Европа 2017 г. Анна Стефанова успява да реализира мечтата си по време на карантината. "Идеята за детска книжка я имам от 7 години, но все не успявам да го направя

Водещата завършва висшето си по специалността В нова творческа сфера влиза водещата и бивша съпруга на продуцента Иван Христов Вихра Петрова! А именно астрология. Водещата, която преди дни навърши 44 г., следва по специалността и съвсем скоро да завърши, като с нетърпение очаква да започне практиката си

По случай 24 май, денят на българската просвета и култура, много граждани поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методийй пред националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Снимка: България