В Бургас питат родители доволни ли са от онлайн обучението

https://www.24chasa.bg/region/article/8389391 www.24chasa.bg
Често и домашните любимци участват в онлайн обучението. Снимки: 24 часа и личен архив

До броени дни трябва да бъдат обобщени резултатите от масово анкетиране на родители в Бургас дали са доволни от онлайн обучението на децата. Очакваме и да предложат креативни идеи, с които процесът да бъде надграден, каза пред "24 часа" началникът на Регионално управление на образованието инж. Виолета Илиева.

„Задачата на училищните директори през третата седмица на дистанционното обучение бе да подобрят организацията и да докладват какви мерки са взели за подобряване на електронната среда. Решихме учениците от една паралелка или випуск да не ползват различни платформи, както беше в началото, за да не се налага всяко дете да изучава различните начини на влизане в платформите. Така се стигна до ползването на една платформа за определени класове. Най-често се избира платформата, препоръчана от МОН, която е лесна за комуникация и чрез нея се преподава по всички учебни предмети. Искаме обратна връзка от родителите – те са много ценни партньори , креативни са и очакваме техните предложения“, каза Илиева. 

Родителите са по-доволни дори от самите ученици, показват анкетите в бургаската гимназия за романски езици „Г.С.Раковски“, която работи с две основни платформи. „На поканата на ръководството и педагогическия екип на училището откликнаха 554 ученици и 354 родители. От отговорите на първия въпрос за общата степен на удовлетвореност от първата седмица на обучение в онлайн среда става ясно, че родителите изказват с 12% по-висока удовлетвореност отколкото учениците, както и значително по-малко неудовлетворение. Тази разлика се компенсира в средната степен на удовлетвореност, която при учениците е с около 9% по-висока отколкото при родителите. Като цяло само 11,9% от учениците и 6,8% от родителите не са удовлетворени от първата седмица на дистанционно обучение. Нагласите на 90% от участниците в образователния процес в гимназията са положителни“, коментира директорката на гимназията Радостина Георгиева

Възпитаник на гимназия
Възпитаник на гимназия "Раковски" в час по английски език.

Анкетите показали, че 80% от възпитаниците на гимназията се справят много добре с обучението в онлайн среда, а основната част от тези, които се затрудняват, имат проблем с устройствата и достъпа до интернет.

Инж.Виолета Илиева, началник на РУО Бургас.
Инж.Виолета Илиева, началник на РУО Бургас.

„За разлика от някои училища, за които беше проблем да осигурят базови условия за осъществяване на дистанционно обучение, в гимназия „Раковски“ електронната комуникация не беше проблем. Нашите ученици са до голяма степен самостоятелни, всички разполагат с електронни устройства иинтернет, всички – и ученици, и учители - имат базова компютърна грамотност. Не бива да пропускаме факта, че училището е работило през изминалите години по десетки европейски проекти по програма Еразъм+. Последните няколко бяха точно в тази насока – за работа в електронна среда на учителите и за дигитално управление на образователната институция, казват от ръководството на гимназията.

Директорката на гимназията за романски езици Радостина Георгиева във виртуалната класна стая.
Директорката на гимназията за романски езици Радостина Георгиева във виртуалната класна стая.

Преподаватели от математическата гимназия в Бургас пък изработиха електронен вариант на националното външно оценяване по математика в 7 клас. Той е бил тестван от над 600 ученици от цялата Бургаска област и е преминал много добре.

„Чакаме анализи, подготвихме същата платформа да се ползва от всички останали училища , които искат да пробват учениците си. Това е тренировка, но в никакъв слуачай реалният изпитът няма да бъде под такава форма, коментира инж. Илиева.

Тя съобщи за още един нов учебен ресурс - национална онлайн библиотека, в която всеки учител, който желае, може да си остави уроците там, а друг да ги ползва или разгледа. "Извънредната  ситуация показа колко всеотдаен и адаптивен е българският учител, колегите се справят много добре", коментира Виолета Илиева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега

Футболистът на "Реал" (Мадрид) Федерико Валверде призна, че треньорът Зинедин Зидан е повлиял за обрата при драматичната победа с 3:2 над "Бетис". Именно уругваецът вкара първото попадение в срещата. Домакините от град Севиля обърнаха чрез Манди и Карвальо още до почивката. "Реал" стигна до 2:2, след като Емерсон си отбеляза автогол