Под въпрос е карантината на завърнали се шестима роми от Испания

https://www.24chasa.bg/region/article/8402032 www.24chasa.bg
Кметът на Криводол Христо Доков СНИМКА: Авторът

Шестима роми са се прибрали в четвъртък по родните си села във Врачанско от Испания. Трима от гурбетчиите са от с. Краводер, двама са от близкото Главаци в община Криводол. Всички са пристигнали с полет от Мадрид до София и с две таксита са отпътували към родните си места.

Според приетите у нас мерки циганите веднага трябва да бъдат поставени под карантина, но все още здравните институции не са уведомени за случая.

Според кмета на Криводол Христо Доков завърналите се в Главаци веднага били поставени под домашна карантина, а кметският наместник в селото веднага взел необходимите мерки за спазването на карантината в циганската махала. Проблемът според Доков е, че завърналите се от рисковата Испания роми живеят в многолюдни къщи и не ясно дали карантината ще бъде ефективна.

"Не са малко хората в града, които демонстрират пренебрежението към приетите в цялата страна извънредни мерки заради коронавируса, каза още Доков. - Изненадва ме единствено, че нарушителите са обикновено възрастни хора, които са в рисковата група и се налага да ги предупреждаваме с по-сериозни доводи и санкции. Може да звучи куриозно, но циганите в цялата община се отнасят с по-голямо разбиране към изискванията. Последният случай е изключение."

За пример кметът на Криводол дава завърналите от гурбет в Испания роми. В цялата община заедно с новодошлите те са над 30. И пристигналите си преди десетина дни веднага са били поставени под карантина и досега нито един от тях не я нарушил. За да държи в изолация по къщите им върналите се от чужбина десетина жители на циганската махала в Криводол Доков дори им праща чрез общински служител пари назаем, с които да заплащат доставяните им по домовете хранителни продукти.