Съпругата на Ди Киро Русалия: Стоенето вкъщи е равно на смърт за мен

https://www.24chasa.bg/region/article/8405181 www.24chasa.bg
Русалия си прави екзерсиса пред паметника на Мильо. Снимки: Авторът

- Пловдивчани са държеливи, имат висок дух и ще се справят

- Златю Бояджиев има една странна картина - Венеция без хора, сякаш е рисувана сега

С наперена походка съпругата на Ди Киро Русалия крачи всеки ден по Главната улица на Пловдив. Балерината излиза от дома си около 10,30 часа в Стария град и поема към центъра. "Никога не съм пила сама кафе, не мога така", казва тя.
Спира до паметника на Мильо и показва позиция № 4 от балета, като оставя бастуна до монумента и разперва ръце към някогашния пловдивски чешит.
Как прекарва сама дните в извънредната ситуация, разказва тя пред 24plovdiv.bg

- Къде сте тръгнали в тази карантина, г-жо Кирова?

- Как къде? На кафе. Заведенията не работят, но до самата община има магазин, където правят. Оттам си вземат и самите общинари. Кметът Здравко Димитров като ме види и веднага: "Сложи си маска!". Добре, аз имам маска. Но как с нея да си пия кафето? Беше събрал негови подчинени, говореше им нещо. Всички бяха с маски. След малко отново идва при мен. "Добре де, защо не си пиеш кафето вкъщи", пита ме той. Отговарям му, че сама не мога. Цял живот съм научена така - винаги с хора.

- Като човек на движението как ви се отразява седенето вкъщи?

- Много зле. Затова гледам да изляза. Не мина ли веднъж по Главната, не се чувствам човек.

- Разбрах, че ваши приятелки ви наричат Матей Миткалото.

- Така е (смее се - б.а.). Кметът ме пита: "Добре, като искаш движение, защо не ходиш из Стария град, където живееш?". Отговарям му: "С тези мои травмирани крака от балета как ще куцам по калдъръма". Разбирам, че е загрижен за мен. Но му казах, че той трябва повече да се пази, защото е полезен за града.

- Вие лично как се предпазвате?

- Всеки ден ям мед. Ходих у една приятелка да си купя. Тя толкова се пази, че не ми позволи да я доближа. Постави ме на един пън на двора и каза: "Там ще стоиш. Вкъщи няма да те пусна. Ще си говорим отдалече!". Медът е полезен. Винаги го пия с чай сутрин. Тези дни дори си сготвих, което не съм го правила не зная откога. Обикновено се храня навън. Но заведенията затвориха и запретнах ръкави. Напълних чушки, домати и тиквички с кайма и ориз, морков и целина. Пъхнах ги в един гювеч. И сега всеки ден яденето ми е различно, макар манджата да е една и съща.

- Как си правите екзерсисите (танцови комбинации за загрявка - б.а.) в домашна обстановка?

- Мъча се. Краката ми по-трудно участват. Повече го правя с ръце (и отново ги разперва пред паметника на Мильо - б.а.).

- Миналата седмица Болшой театър за първи път излъчи онлайн два знаменателни свои спектакъла - "Лебедово езеро" и "Спящата красавица", с участието на примата Светлана Захарова. Успяхте ли да ги гледате?

- За съжаление не. Не разполагам с такива пособия. Имам интернет, но не работя с него. Болшой театър е за поздравление, тъй като много хора са успели да видят най-висшето балетно изкуство. А Захарова е номер едно. Изключителна.

- И въпреки това имаше коментари от руснаци, че тя не е Мая Плисецка.

- О, разбира се. Плисецка си е Плисецка. Аз съм била нейна ученичка, докато специализирах навремето в Болшой театър. Тя бе самото съвършенство. Няма такива ръце като нейните! Нито пък нейния танц. Недостижима. Но и до ден днешен Болшой театър е номер едно. А дали е жив моят приятел Юри Григорович? Сигурно е жив, не съм чула нещо лошо, недай боже! Защото е страхотен хореограф.

- А какво бихте казали на пловдивчани, които все по-малко могат да се видят по улиците?

- Всичко е дух. Българинът го има. Пловдивчани са яки хора. Майничките са си майнички. Знам от моя съпруг, че пловдивчани са изключително държеливи.

- Ако Ди Киро беше сред нас, как щеше да нарисува Пловдив в тази ситуация?

- Златю Бояджиев има една Венеция без хора, което е много странно. Сякаш е рисувана сега. За щастие тази картина той подари на Митко. Това е единствената му творба без хора. А пък при мъжа ми има картини само с къщите в Стария град. И без нито един човек. Това също е очарователно. Както и сега - макар и празен, Пловдив си е красив. Независимо, че хората са по домовете си, те са с висок дух. Но без движение е много трудно. Елисавета Багряна е написала в едно свое стихотворение: "Да няма застой, че застоят е смърт. А дълго ще бъдем ний мъртви". Особено за една балерина стоенето е равно на смърт, защото е губене на всякаква форма. Да, вкъщи можеш да правиш шпагати и да подхвърляш тоалетна хартия (смее се - б.а.).Обаче не е същото.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него